Näin päivität kotisi värimaailmaa

Valitse värejä, joista itse pidät. Älä jää jumiin trendiväreihin ja uskalla rikkoa normeja. Nämä ovat väriasiantuntija Birgit Torkildsbyenin parhaat vinkit sinulle, joka harkitsee kodin sisämaalausta tai tapettien uusimista.

Kirjoittaja Essi Niskanen

Viimeksi päivitetty: 10. jul 10:50

- Trendiväreihin, joita näkee sisustuslehdissä tai Instagramissa, on helppo ihastua, mutta tärkein kysymys jonka voit kysyä itseltäsi on: sopiiko väri omaan kotiin?

Birgit Torkildsbyen on sisustussuunnittelija norjalaisessa Arkivet-yrityksessä, ja hänellä on asiantuntemusta niin väriestä kuin tapeteista.

- Kokemukseni on, että monet ovat epävarmoja siitä, mitkä värit sopivat yhteen, miten värejä tulisi käyttää eri huoneissa tai ylipäätä mistä aloittaa.

Minkälainen on juuri sinun tyylisi?

Aloita kartoittamalla minkälaisista tyyleistä ja väreistä pidät. Etsi aktiivisesti inspiraatiota ja käytä aikaa kuvien keräämiseen, esimerkiksi Pinterestissä tai muista SOME-kanavista.

- Kerätyt kuvat antavat hyvän esimerkin siitä, mistä henkilökohtaisesti tykkäät, sanoo Torkildsby. Pidätkö mahdollisesti enemmän luonnon kylmemmistä väreistä, kuten vihreästä tai sinisestä, vai lämpimimmistä sävyistä, kuten keltaisesta tai punaisesta? Sen jälkeen sinun kannattaa ottaa huomioon kotisi isommat sekä pysyvät elementit kuten valaistus, huonekalut, sisustus, katon korkeus jne.

- Hae maalikaupoista värinäytteitä ennen, kun aloitat koko seinän maalaamisen, kannustaa Torkildsby.

Tänä päivänä löytyy myös sovelluksia, joiden kautta voit kokeilla värejä sekä tapetteja seinille ilman fyysisiä näytteitä ennen työn aloittamista .

Viehättävä olohuone

Löydä väripalettisi: pääväri, korostusväri ja kontrastiväri

Jos et ole varma mistä aloittaa, on ensimmäisenä tärkeää ajatella kokonaisuutta, sanoo Torkildsby.

- Sinun tulee pystyä kulkemaan huoneesta toiseen ja tuntea kodin harmonisoituvan, Torkildsby selittää

Kattavan väripaletin luomiseksi hän suosittelee ensin päävärin valitsemista. Etsi pääväri, joka tulee suurille pinnoille, kuten seinille.

- Käytä ammattilaisten tuntemusta, he osaavat tämän, Torkildsby kannustaa. Vie maalausliikkeeseen tai sisustussuunnittelijalle kuvia mieltymyksistäsi, ja kerro mitä toiveita sinulla on kotisi uudelle värimaailmalle.

Seuraavaksi sinun on päätettävä niin sanotut korostusvärit. Torkildsby antaa siihen kaksi ohjetta joita seurata. Ensimmäinen ohje on ottaa lähtökohdaksi päävärin sävy ja luoda sävysävyyn-väripaletti.

- Jos pidät esimerkiksi sinisestä, voitte käyttää sinistä väriä lähtökohtana kokonaisvaltaisen ja harmonisen väripaletin luomiseksi, Torkildsby sanoo. Löytämäsi sininen väri saattaa toimia hyvin olohuoneen seinävärinä, kun taas tummempi väri voi sopia hyvin makuuhuoneeseen rauhoittamaan ilmapiiriä.

Toinen Torkildsbyn antama ohje on luoda väripaletti, jossa keskitytään valitsemasi värien sävyjen samankaltaisuuteen. Silloin värit voivat olla erilaisia, mutta niillä voi olla sama vahvuus, kuten sama vaikka pehmeys. Lopuksi sinun on lisättävä ripaus kontrastiväriä, jotta värimaailmasta tulee juuri sinunlaisesi.

- Olet ehkä kuullut riikinkukkoefektistä pukeutumisessa? Sama pätee sisustukseen, se voi olla saman lailla myös vähän leikkisä. Kontrastiväriä voidaan käyttää muutamissa pienemmissä elementeissä, kuten taiteessa, lampuissa tai vaikka tyynyissä. Yksi hyvä vinkki on etsiä väriympyrä ja löytää värit, jotka ovat täysin toisilla asteikoilla. Esimerkiksi sininen ja oranssi sijaitsevat vastakkaisilla puolilla ympyrää, mutta korostavat hyvin toisiaan, Torkildsby sanoo.

Birgitin kylpyhuone väritys1
Birgitin kylpyhuone väritys

Ota lähtökohdaksi suosikkitaiteesi

Onko sinulla taideteos tai maalaus, josta pidät erityisen paljon? Vinkkinä on käyttää teoksen värejä kodin sisustamiseen, sanoo Torkildsby.

- Ota yksi tai useampi väreistä ja käytä niitä aiempien vinkkien mukaisesti. Tämä on nerokas tapa korostaa kotonasi olevaa taidetta. Käytä siis taidetta löytääksesi korostusvärin, jolloin saat muut sisustuselementit mukavasti näkyviin.

Torkildsby kertoo, että jopa galleriat ja museot ovat alkaneet käyttämään seinillään värejä, jotka tuovat taiteen paremmin esille.

Birgit tapetti

Kannustaa kaikkia käyttämään tapettia sisustamisessa

Torkildsby on itse tapettiasiantuntija ja rohkaisee jokaista pohtimaan seinien tapetoimista.

- Tapetoimisen ei tarvitse olla pelottavaa. Enemmän persoonalliseen tyyliin suuntautuvan trendin myötä odotan tulevaisuudessa näkeväni rohkeampia valintoja kodeissa tapettien suhteen, hän sanoo.

Tapettien valikoima tänä päivänä on suurempi kuin koskaan, ja niitä löytyy varmasti jokaisen makuun. Haluatpa sitten graafisen tai rohkean kuvion, klassisen yksivärisen, tai vaikkapa tekstiilitapetin. Tällaisilla tapeteilla on hyvä rakenne ja ne koostuvat usein monista sävyistä, jotka luovat syvyyttä, vaikka ne olisivatkin yksivärisiä. Kokonaisvaltaisen ilmeen saamiseksi kotisi värimaalimassa voit valita yhden tapetissa olevista väreistä ja maalata sillä joko toisen huoneen tai vaikkapa katon.

- Tai kuten minä olen tehnyt, tapetoin vain katon. Tämä antaa uskomattoman tyylikkään vaikutelman, joka ei aiheuta huoneessa liikaa levottomuutta, Torkildsby sanoo.

Birgit tapetti2

Mikset yllättäisi vieraitasi eloisalla tapetilla eteisessä tai vaikkapa vessassa? Nämä ovat tiloja, joissa uskaltaa helposti käyttää vähän räväkkyyttä, koska niissä ei oleskella pitkään. Jos valitset vinyyli- tai märkätilatapetin, on ne myös vettä kestäviä. Vaihtoehtoisesti voit lakata suosikkitapettisi kirkkaalla mattalakalla, joka toimii suojana.

- Älä murehdi siitä, mitä muut ajattelevat, Torkildsby sanoo. Useimmat ihmiset pitävät virkistävänä sitä, että on joku, joka uskaltaa olla oma itsensä sekä olla uskollinen omalle tyylilleen, eikä vain seuraa massaa. Ajattele kuinka hauskaa on, kun on koti, joka näyttää juuri sinulta, sanoo Torkildsby.

Täältä löydät vinkkejä maalarin valintaan, myös alueittain!