Ruma ja kulunut portaikko? Näin siitä tulee yhtä hyvä kuin uusi

Kaipaako portaikkosi kipeästi uusimista? Jos portaikko on lähtökohtaisesti tukeva, sen piristämiseksi voidaan tehdä paljon. Tässä on vinkkejä siitä, miten maalaus ja kokolattiamatto – tai maton poisto – voi saada portaat näyttämään uusilta.

Kirjoittaja Essi Niskanen

Viimeksi päivitetty: 3. aug 08:18

Anna portaikollesi sen ansaitsemaa huomiota

Märät jalat, mutaiset kengät, hiekkaa varpaiden välissä, korkokengät ja koiran kynnet: Portaikon on kestettävä suuria rasituksia kaikkina vuodenaikoina. Ei ihme, että se voi väsyä ja kulua!

Portaikko sijaitsee usein keskeisellä paikalla talossa. Sitä käytetään paljon ja se näyttää hyvältä, ja on hyvä tietää, että suhteellisen vaatimaton ponnistus voi antaa sille valtavan "muodonmuutoksen". Ja vieläpä kohtuulliseen hintaan.

Portaikon maalaaminen

Portaikon maalaaminen on kiitollista työtä, koska saat nopeasti mukavan tuloksen, joka tekee portaikosta täysin "uuden". Mutta huippuluokan tulos vaatii suurta tarkkuutta ja vakaata kättä, joten tätä työtä ei useinkaan kannata tehdä itse.

Vinkki!

Jos portaikko on päivittäisessä käytössä, maalaa ensin joka toinen askelma. Siten portaita voidaan käyttää prosessin aikana, kun muut askelmat kuivuvat.

Onko portaikossa ikävä halkeama tai lovi? Kostuta paperipyyhkeitä ja anna niiden olla lovessa vuorokauden ajan. Silloin puu nousee uudelleen, ja voit harjata ja maalata sen.

Maton asentaminen portaikkoon

Kun valitset portaikkoosi maton saat lämpimän tunteen, ja lisäksi matto estää sinua liukastumasta, kun kävelet sen päällä. Lisäksi se vaimentaa ääntä. Valittavanasi on ääretön määrä kankaita, kuvioita ja värejä, joten voit nauttia täydellisen maton löytämisestä juuri omaan asuntoosi.

Maton voi asentaa portaikkoon kolmella päätavalla: Puolikuuaskelmat, käytävämatto ja kokolattiamatto.

Puolikuuaskelmat

Tämä on helpoin tapa saada matto portaikkoon, ja voit helposti asentaa sen itse. Puolikuun muotoiset porrasmatot ovat irtonaisia, puolikuun muotoisia peitto-osia, jotka liimataan suoraan portaikon askelmiin. Valitse sisalista, villasta, kumista tai synteettisestä materiaalista tehdyt puolikuut.

Puolikuuaskelmat ovat helppo ja nätti ratkaisu portaisiin.
Puolikuuaskelmat ovat helppo ja nätti ratkaisu portaisiin.

Käytävämatto

Käytävämatto on kiinnitetty sauvoilla, jotka pitävät maton paikallaan, ja näet alkuperäisen portaikon maton molemmilla puolilla. Tämä on koristeellinen ja hieno ratkaisu, mutta sinun pitäisi mieluiten antaa ammattilaisten tehdä sen. He asettavat peiton oikeisiin laskoksiin ja varmistavat, että sauvat on kiinnitetty tiukasti, jotta matosta ei tule vaarallista "liukumäkeä".

Käytävämatto portaat

Kokolattiamatto

Sitä käytettäessä koko portaikko on peitetty matolla, joka on kiinnitetty niiteillä tai liimalla. Tämä on kätevää, koska maton ja portaikon väliin ei pääse pölyä, koska koko portaikko on peitetty. Kokolattiamatto voidaan asettaa sekä suoriin portaisiin että kääntöportaikkoon.

Kokolattiamatto portaikossa

Onko portaikossa matto, jonka haluat vain poistaa?

Voit poistaa sen irrottamalla se alapinnasta tapettiveitsen tai jäykän tasoituslastan avulla ja vetämällä sen vähitellen irti. Jos matto on hyvin liimattu, työ voi olla haastavaa, koska naarmujen ja liimajäämien poistaminen vie aikaa ja vaivaa. Lopulta se kannattaa hioa sileäksi ja tasaiseksi hiomakoneella. Jos olet onnekas, saat nyt kauniin puuportaikon, jonka askelmat voidaan sitten pohjustaa ja maalata. Simsalabim – upouusi portaikko!

Lue lisää portaiden remontoimisesta

Hyödynnä portaiden alla olevaa tilaa

Jos talossa on portaikko, sinulla on usein myös ylimääräistä tilaa käytettävissäsi. Siinä vain mielikuvituksesi asettaa rajat, mutta tässä saat joitain ehdotuksia:

Lasten leikkihuone

Lapset rakastavat omaa salaista luolaa, joka on täynnä tyynyjä ja leluja. Ja jos asennat myös liukuovia, luola voi olla niin sotkuinen kuin he haluavat – suljet vain ovet, ja kaikki näyttää mukavalta ja siistiltä.

Työpiste

Portaiden alla olevaa huonetta voidaan käyttää kotitoimistona. Tarvitset vain pöydän, toimistotuolin ja lampun. Näin sinun ei ehkä tarvitse istua epämukavasti olohuoneessa tai keittiössä, kun aiot työskennellä.

Varastointi

Portaat sijaitsevat usein eteisessä. Siinä tapauksessa säilytys on mukava, kätevä ja tilaa säästävä ratkaisu portaiden alla olevalle tilalle. Täällä kengät, takit, hatut ja huivit voidaan säilyttää hienosti ja varsinkin siististi, jos asennat myös liukuovet tai kaapin ovet.

Kirjahyllyt

Jos saat teetetyksi erityisesti mitoitettuja hyllyjä, on sekä käytännöllistä että kaunista kerätä kirjasi portaiden alle. Jos pelkäät, että ne keräävät pölyä, voit asentaa liukuovet.