Seitsemän eri työtasoa taivaallisen keittiön luomiseksi

Marmoria, betonia vai ehkä ruostumatonta terästä? Työtasot ovat olennainen osa jokaista keittiötä: ne vaikuttavat sekä käytännöllisyyten että ulkonäköön. Mutta mikä taso kannattaa valita juuri omaan keittiöön? Inspiroidu näistä alla olevista vaihtoehdoista.

Kirjoittaja Hege Bellika Hansen/Essi Niskanen

Viimeksi päivitetty: 10. jul 2023 07:37

Marmorikeittiö

Marmori – eksklusiivinen eleganssi

Ensimmäisenä listalla on marmori. Se on ajaton ja elegantti sisustuselementti, jolla on uniikki ulkonäkö ja joka on suosittu materiaali juuri keittiöissä. Miellyttävä kontrasti on kaunis lisä erityisesti valkoisiin keittiöihin.

Suosiosta huolimatta luonnonkivilajikkeella on rajoituksia: se on suhteellisen pehmeää ja huokoista, mikä vaikeuttaa sen arkista käsittelyä, se on kallista sekä siihen tulee helposti tahroja ja jälkiä keittiövälineistä.

Puu – lämmin taso mihin tahansa keittiöön

Seuraava vaihtoehto on puu, jota löytyy runsaasti. Puu voi olla kierrätetty, käsitelty tai öljytty. Niitä on myös erilaisia lajikkeita kuten tammi, mänty, pähkinä ja vaahtera. Puiset työtasot ovat myös helppoja käsitellä. Ne tuntuvat lämpimiltä käsiä vasten, eivät aiheuta melua, vaativat vähän huoltoa ja pienet vauriot voidaan helposti hioa pois. Puun ei myöskään tarvitse olla kallista, mutta se saattaa hinnaltaan olla keskivertoa kalliimpi. Verrattuna muihin työtasoihin, kuten kiveen ja teräkseen, antaa puu keittiössä lämpimän tunnelman.

Haluatko keittiön, jossa on tunnelmaa? Työtaso puusta voi olla se oikea valinta.
Haluatko keittiön, jossa on tunnelmaa? Työtaso puusta voi olla se oikea valinta.

Betoni – työtaso modernille sisustajalle

Kolmas mahdollinen vaihtoehto on betoni. Se ei ole pelkästään kaikista urbaanin työtaso, mutta toisiin työtasoihin verrattuna, se on niistä kaikista mukautuvin.

Toisin kuin muut työtasot, betonin väri, muoto ja paksuus voidaan mukauttaa vastaamaan toiveitasi. On tärkeää ottaa huomioon, että materiaali voi halkeilla helpommin ja vaurioitua käytön aikana. Siksi on suositeltavaa käyttää leikkuulatoja ja pöydänsuojia pinnan suojelemiseksi.

Betoni ei myöskään välttämättä sovi kaikentyyppisiin keittiökalusteisiin, ja kuuluu parhaiten moderneihin keittiöihin.

Graniitti – houkutteleva ja jämerä taso

Neljäs työtaso on graniitti. Kivilaji sopii monenlaisiin tyyleihin, on jämerä käytössä sekä tyylikäs lisä monissa kodeissa. Siksi ei ole yllättävää, että kaikista luonnollisista kivilajeista, juuri puhdas graniitti on suosituin keittiötasona.

Jokaisen graniittitason väri on ainutlaatuinen, mutta sitä voidaan silti soveltaa hyvin toiveidesi mukaan esimerkiksi muodon ja paksuuden suhteen. Lisäksi graniitti on käytännöllinen keittiössä, koska se on erittäin kestävä ja vaatii vähän ylläpitoa.

Kaiken kaikkiaan graniitin valitseminen keittiösi työtasoksi tarkoittaa korkeampaa hintaa budjetissasi. Halvempi vaihtoehto on graniittiosat moduuleina, jotka ovat helpompi koota, mutta voivat jättää rajalinjoja.

Laminaatti - monien mahdollisuuksien halpa vaihtoehto

Laminaatti on materiaalia joka voi näyttää melkein miltä tahansa. Se on valmistettu hartsikyllästetyistä hiutaleista, jotka ovat puristettu kuitulevylle korkeassa paineessa ja lämmössä. Ne voivat olla puhtaita värejä, muiden materiaalien jäljitelmiä tai vaikka luovia kuvioita kaikissa mahdollisissa muodoissa.

Laminaatti on puun ja metallin välissä, kun puhutaan käyttöystävällisestä tasosta. Se vaati vain vähän ylläpitoa, ei ole yhtä lämmin kun puu, mutta ei myöskään yhtä kylmä kun terästaso. Naarmut voi helposti korjata kuumalla vahalla ja se kestää myös lämpövaurioita jonkin verran.

Laminaatin hinta on yleensä alhaisempi, kuin muiden työtasojen, mutta jos valitset jonkun näyttävimmistä brändeistä, voi niistä joutua maksamaan merkittäviä summia.

Laminaatti on hyvä valinta heille, jotka haluavat monia vaihtoehtoja hyvään hintaan.
Laminaatti on hyvä valinta heille, jotka haluavat monia vaihtoehtoja hyvään hintaan.

Ruostumaton teräs – silmiinpistävää kauneutta

Kuudes työtasoista on niistä kaikista kiiltävin, nimittäin ruostumaton teräs. Viimeisen 10 vuoden aikana ruostumattomasta teräksestä on tullut erittäin suosittu vaihtoehto keittiötasoksi. Inspiraatiota on haettu pääasiassa ravintoloista, ja se antaa keittiölle ammattimaisen tunnelman.

Ylläpito on helppoa, koska pinta on helppo puhdistaa, mutta toisaalta myös vaikeaa, koska se naarmuuntuu helposti ja aiheuttaa melua keittiövälineiden kanssa työskennellessä.

Ruostumattoman teräksen ulkonäkö on yhtä silmiinpistävä kuin sen korkea hintakin! Tämä johtuu siitä, että materiaalin saatavus ei ole sama kuin muiden vaihtoehtojen. Jos valitset teräksen, sopii se hyvin valkoisiin minimalistisiin kaapistoihin sekä teräksisiin yksityiskohtiin.

Keramiikka – ympäristöystävälliselle kokille

Viimeisenä, mutta ei vähäisempänä on keramiikka. Tämä on oikea valinta heille, jotka haluavat monia vaihtoehtoja, mutta silti sisustaa keittiön ympäristöystävällisesti.

Vaati paljon, että tasoon ilmaantuu käytössä tahroja, lämpövaurioita tai naarmuja, joten keramiikka on yksi kestävimmistä työtasoista.

Keraaminen työtaso on ihanteellinen esimerkiksi kokeille ja lapsiperheille, joilla saattaa läikkyä keittiössä. Koska materiaalia saa useissa sävyissä ja väreissä, voi siitä mukailla sopivan useimpiin keittiöihin.