Valaise kotisi

Päivät lyhenevät, ja kodin valaistuksesta tulee sitä mukaan tärkeämpää. Hyvässä sisävalaistuksessa on tärkeää niin toimivuus, kuin myös tunnelmallisuus – annamme vinkkejä molempiin.

Kirjoittaja Essi Niskanen

Viimeksi päivitetty: 13. jul 08:28

Valitse suomalaisiin olosuhteisiin toimiva valaistus

Niin kuin sää ja lämpötila, myös valo-olosuhteet vaihtelevat Suomessa vuodenaikojen mukaan. Sateisina, pimeinä ja pilvisinä vuodenaikoina voi moni meistä olla riippuvaisia keinovaloista. Ei vain siksi, että näemme paremmin, mutta myös siksi, että saamme päivittäiset hommat tehtyä. Valaistus on myös tärkeää mukavan ja lämpimän tunnelman saavuttamiseksi.

Valaistuksessa on siis kyse toimivuudesta, tunnelmasta, kuin myös sisustuksesta. Huono valaistus voi aiheuttaa väsymystä ja pahimmassa tapauksessa päänsärkyä, voi myös liiallinen valaistus olla huonoksi tunnelmalle.

Jos olet aikeissa remontoida tai rakentaa uutta asuntoa, suosittelemme, että aloitatte valaistuksen suunnittelun mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Katon korkeus, monta sähkön lähdetta sekä johtojen piilottaminen seinien sisään ovat suuri etu, joita voi olla vaikea muuttaa jälkeenpäin. Mikäli haluatte esimerkiksi downlights-valaistuksen, vie ne jonkin verran kattokorkeutta. Johdot, jotka kulkevat pitkin kattoa tai seiniä eivät myöskään ole ihanteellisia, ja siksi on etu, että valaistusta huomioidaan jo rempan alussa.

Auttaaksemme sinua kohti hyvää sisätilavalaistusta, olemme koonneet yleiskatsauksen siitä, mitä kannattaa pitää mielessä eri tilojen valaistuksessa – jotta voitte nauttia ihanasta tunnelmasta.

Käytännöllinen valaistus keittiössä

Keittiö on usein kodin monitoimihuone, jossa niin kokataan, tehdään läksyjä kuin myös vietetään aikaa yhdessä. Toisin sanoen tarvitsee keittiö erilaisia valaistuksia. Avainsana on himmentimet: himmentimet antavat hyvät mahdollisuudet työvalojen ja tunnelmavalojen säätelyyn. Keittiöpöydän yläpuolelle voi olla viihtyisää asentaa koristevalaisin, kun taas keittiön työtasojen ja lieden yläpuolille kannattaa asentaa käytännölliset valot. Yläkaappien alle asennetut spotlightsit antavat taas hyvän valaistuksen ruoan valmistukseen.

Integroidut valot keittiö

Valaistus, joka tekee käytävistäsi tilavamman tuntuiset

Eteisen ja käytävät voi valaista monelle tapaa, mutta varmista, että valoa on tarpeeksi. Jos käytävä on kapea tai maalattu tummalla värillä, voi väärä valaistus tehdä siitä vielä kapeamman. Jos käytävässä on tilaa vaatekaapille, kannatta varmistaa hyvä valaistus - jotta ei sitten tarvitse etsiä takkeja ja pipoja pimeässä. Liikuteltavat downlightsit ovat hyvä mahdollisuus valaistuksen vaihtelemiseksi.

Olohuoneen valaistus

Olohuoneessa usein rentoudutaan nojatuolissa hyvän kirjan kanssa tai sohvalla televisiota katsoen, ja se on siksi yksi huoneista, jossa vietetään eniten aikaa. Se on myös huone, jonka järjestystä muutetaan usein, joten oikea valaistus on silloin tärkeää. Yleisin virhe olohuoneen valaistuksessa on se, että sitä on ihan liian vähän. Muista siksi yhdistää hyvä päävalonlähde, kuten downlightsit katossa sekä yksittäiset valot, kuten lattialamput ja lukuvalot nojatuolin vieressä.

Jos haluat tuoda vähän dramatiikkaa huoneeseen, voit valaista vaikka kirjahyllyjä tai tauluja. Kiskoilla olevat spotlightit soveltuvat hyvin yksittäisten esineiden valaistukseen, koska niiden suuntaa voidaan helposti muuttaa osoittamaan halauamaasi esinettä.

Olohuoneen valaistusta
Olohuoneen valaistusta

Kylpyhuoneen valaistuksen turvallisuus

Kannattaa miettiä, miten tärkeitä erilaiset valaistusmahdollisuudet kylpyhuoneessa ovat. Esimerkiksi aamutoimet vaativat useimmiten eri valaistuksen, kuin kylvyssä rentoutuminen. Välttääksesi varjoja, tulee peili valaista lämpimällä valolla sen molemmilta puolilta. Veden ja sähkön huono yhteensopivuus pitää myös huomioida, joten muista kysyä ammattilaiselta kylpyhuoneen valaisimien hyväksyntää.

Tunnelmallinen valaistus makuuhuoneessa

Makuuhuoneessa valaistusmahdollisuuksia on lukuisia, mutta keskitytään siihen, että huoneen tulee tuntua itsestäsi mukavalta. Kattolamppu voi olla sekä kaunis, että valaista huoneen hyvin. Jos pidät sängyssä lukemisesta, voit ostaa mieleisesi lukuvalon yöpöydälle.

Valoja asentaessa tulee muutama asia pitää mielessä

Lyhyesti kerrattuna on kaksi tärkeää asiaa, jota kannattaa pitää mielessä, kun suunnittelet kodin valaistusta: riittävä valo ja mahdollisuus säätää valaistusta. Muista myös, että kylpyhuoneen värit sekä seinien, lattioiden ja kattojen materiaalit vaikuttavat valaistukseen ja ne on myös hyvä ottaa huomioon. Voit vapaasti käyttää erilaisia valaistuksia luodaksesi vaihtelua ja tunnelmaa.

Sähkötöissä on tiukat määräykset siitä, mitä yksityishenkilö saa tehdä, joten tarkista tämä. Vinkkinä annamme silti, että aina kannatta antaa ammattialaisen tehdä kaikki sähkötyöt, niin voitte olla varma lopputuloksesta joka on tehty säännösten mukaisesti.

Etsi luotettava sähköasentaja

Me Remppatorissa autamme löytämään luotettavan sähköasentajan kotisi sähkötöille. Katso lisää täältä.