Aiotko rakentaa taloon laajennusosan?

Suunnitteletko laajentavasi taloa laajennusosalla? Riippumatta siitä, haluatko funkkislisäosan vanhaan taloon tai tarvitsetko apua mökin laajennusosan suunnitteluun: Remppatorista löydät osaavat urakoitsijat, jotka voivat auttaa sinua sekä projektin suunnittelussa että toteutuksessa.
  • Julkaise työilmoitus ilmaiseksi
  • Vastaanota ei-sitovia tarjouksia yrityksiltä
  • Valitse paras tarjous

Saa tarjouksia päteviltä yrityksiltä

Kuinka paljon laajennusosan rakentaminen maksaa?

Laajennusosan kustannukset riippuvat siitä, mitä aiot tehdä, laajennuksen koosta, urakoitsijoiden määrästä ja työtunneista sekä siitä, millaisia materiaaleja ja ratkaisuja valitset. Laajennusosan rakentaminen on yleensä edullisempaa kuin ylöspäin laajentaminen, koska talon kattoa ei tarvitse purkaa eikä nostaa.


Laajennusosan rakentaminen maksaa keskimäärin 1500 - 2000 euroa neliömetriltä. Kannattaa keskustella urakoitsijan kanssa siitä, mitkä ratkaisut voisivat sopia tarpeisiisi ja budjettiisi ennen projektin aloittamista.


Laajuus ja monimutkaisuus

Jos aiot rakentaa laajennusosan taloon, projektin laajuus ja monimutkaisuus riippuvat pitkälti laajennusosan koosta, laajennusosan rakentamistavasta ja siitä, mitä olemassa oleville rakenteille on tehtävä.


Lisäosan rakentaminen on suuri ja kattava työ, joka edellyttää huolellista suunnittelua ja useiden eri alojen ammattilaisten osallistumista. Tämä vaikuttaa myös laajennusosan lopulliseen hintaan.


Kun alat suunnitella laajennusosaa, usein kestää 6-12 kuukautta ennen kuin laajennusosa on täysin valmis. Projektin kesto riippuu yleensä siitä, mitä olet rakentamassa ja tarvitaanko laajennusosaan lupahakemus. Muista, että arkkitehtipiirustukset ja -suunnitelmat vievät myös aikaa laajennusosan rakentamiseen kuluvan ajan lisäksi.


Jos rakennat laajennusosan, jonka koko on yli 15 neliömetriä, sinun on tehtävä lupahakemus ja maksettava rakennusluvan käsittelystä kunnassa.


Jos haluat räätälöityjä ratkaisuja sisältävän laajennusosan, sinun on varauduttava siihen, että tämä voi vaikuttaa sekä projektin kestoon että kokonaiskustannuksiin. Tämä pätee myös, jos suunnittelet tekeväsi samaan aikaan muita töitä nykyisessä talossa, kuten vaihtaa ikkunat tai uudistaa ulkoverhouksen.


Urakoitsija

Kun rakennat talon laajennusosaa, on tärkeää käyttää osaavia ammattilaisia. Siten voit olla varma, että saat hyvän lopputuloksen ja että laajennusosa täyttää kaikki vaatimukset ja säädökset.


Ennen kuin aloitat laajennusosan rakentamisen, on järkevää hankkia apua piirustuksiin arkkitehdiltä. Näin vältetään tarpeettomat virheet ja kustannukset prosessin myöhemmässä vaiheessa.


Talon laajennusosan rakentamiseen tarvitaan puuseppä tai kirvesmies sekä sähköasentaja, katontekijä ja peltiseppä.


Jos laajennusosa maalataan, tarvitset maalarin. Jos aiot sen sijaan rakentaa laajennusosan muuriin tai betoniin, tarvitset muurarin.


Jos rakennutat kylpyhuoneen, keittiön tai muun märkätilan laajennusosaan, tarvitset myös putkiasentajan putki- ja vesiasennuksiin. Jos lattiaan ja seiniin laitetaan laatat, tarvitset laatoittajan.


On olemassa monia tekijöitä, jotka vaikuttavat muurin kokonaishintaan.

Laajennusosan kokonaishintaan vaikuttavat useat tekijät. Yleisiä hintoihin vaikuttavia tekijöitä ovat koko, materiaalivalinnat, urakoitsijoiden määrä ja työtunnit sekä se, tarvitsetko räätälöityjä ratkaisuja.


Rakennettaessa talon laajennusosaa eri materiaalien välillä on suuria hinta- ja laatuvaihteluita. Tämä koskee erityisesti kylpyhuoneiden ja keittiöiden materiaaleja, kuten laattoja ja keittiöratkaisuja.


Olivatpa materiaalit ja ratkaisut millaisia tahansa, on hyvä investointi valita laadukkaat materiaalit. Tämä vähentää kalliin huollon tai uusimisen tarvetta tulevaisuudessa.


Materiaaleja ja kalusteita ostaessasi kannattaa pyytää apua ammattilaiselta. He voivat yleensä ostaa nämä halvemmalla tavarantoimittajilta, joten voit olla varma, että saat kohtuuhintaisia ratkaisuja, jotka täyttävät myös kaikki laatuvaatimukset.


Jos suunnittelet keittiön, kylpyhuoneen tai muun märkätilan rakentamista laajennusosaan, sinun on varauduttava siihen, että putkien ja viemäreiden asentamiseen liittyvät työt lisäävät projektin kustannuksia.


Mikä on laajennus?

Laajennus on asunnon laajennusosa, joka sijoitetaan talon viereen, jolloin siitä tulee talon perustan jatke. Ylöspäin laajentamisen ja laajennusosan ero on siinä, että ylöspäin laajentamisessa lisäosa sijoitetaan olemassa olevan talon päälle, usein ylimääräisenä kerroksena.


Kun rakennat laajennusosaa, tämä tarkoittaa usein sitä, että joudut kaivamaan osan tontista, jotta voit valaa uuden perustusmuurin, joka liitetään olemassa olevaan rakenteeseen.


Voit rakentaa enintään 15 neliömetrin laajennusosan ilman lupahakemusta. Sinun vastuullasi on kuitenkin varmistaa, että laajennusosa on julkisten säännösten, kuten kaavoitus- ja rakennuslain ja alueen maankäyttösuunnitelmien mukainen.


Jos rakennat laajennusosan, on sinun on haettava rakennuslupa. Jos laajennus on yli 50 neliömetriä, vastuullisen hakijan on jätettävä myös rakennuslupahakemus. Useimmissa tapauksissa urakoitsija, arkkitehti tai rakennusliike ottaa tästä vastuun.


On suositeltavaa pyytää arkkitehdin apua laajennusosan suunnittelussa, jotta saat tarpeisiisi sopivia ja juuri sinun taloosi mukautettuja ratkaisuja. Jos haluat suunnitella laajennusosan itse, sinun on silti pyydettävä arkkitehdin apua yksityiskohtaisten piirustusten laatimiseen. Näin varmistetaan, että kaikki tehdään oikein, kun urakoitsijatt aloittavat varsinaisen rakentamisen.


Erityyppiset talon laajennusosat

Jos haluat lisää tilaa taloosi, voit rakentaa laajennusosan usealla eri tavalla. Lisäosa voi antaa taloon kokonaan uuden tilan tai laajentaa jo olemassa olevia tiloja. Jos aiot rakentaa laajennusosan, tämä voi olla hyvä tilaisuus toteuttaa myös muita remonttiprojekteja.


Autotalli laajennusosana

Jos aiot rakentaa autotallin, voi olla hyvä ajatus rakentaa se laajennusosana taloon. Tontti hyödynnetään paremmin kuin erillisen autotallin kohdalla. Lisäksi autotallia voi käyttää tehokkaammin, koska voit kulkea kuivin kengin talosta sinne.


Talon yhteyteen rakennettava autotalli on kalliimpi ja laajempi projekti kuin erillinen autotalli. Samalla avautuu mahdollisuus käyttää autotallia myös muuhun kuin auton pysäköintiin, esimerkiksi sijoittamalla laajennusosaan harrastehuone, työpaja tai varasto.


Sisäänkäynti laajennusosana

Jos talossa on pieni eteinen tai haluat lisää säilytystilaa, voit rakentaa laajennusosan uuden sisäänkäynnin muodossa. Tämä voi tehdä talosta toimivamman ja avata lisää tilaa muihin huoneisiin.


Uuden sisäänkäynnin ansiosta saat ylimääräisiä neliömetrejä kenkiä ja päällysvaatteita varten. Lisäksi voit saada vielä enemmän säilytystilaa esimerkiksi sisällyttämällä varaston laajennusosaan. Jos haluat tehdä laajennuksen halvempana, voit rakentaa uuden sisäänkäynnin eristämättömänä tuulikaappina.


Kun rakennat uuden sisäänkäynnin, sen ulkoasulle on olemassa useita eri vaihtoehtoja. Voit esimerkiksi rakentaa vanhaan taloon modernin lisäosan tai rakentaa tyyliin, jossa laajennusosasta tulee luonnollinen osa kotia. Jos sinulla on harjakattoinen talo, voi laajennusosassa olla myös harjakatto.


Muut huoneet laajennusosana

Jos tarvitset ylimääräisen makuuhuoneen tai kylpyhuoneen tai haluat suuremman olohuoneen tai keittiön, laajennusosa voi olla hyvä ratkaisu.


Jos aiot rakentaa laajennusosan, jossa on vähemmän kerroksia kuin nykyisessä talossa, voit myös rakentaa laajennusosan, jossa on kattoterassi.


Piharakennus, viherhuone ja talvipuutarha laajennusosana

Jos haluat lisätä mahdollisuuksia istua ulkona, voit laajentaa taloa lisäosalla, joka on piharakennus, viherhuone tai talvipuutarha.


Piharakennuksen, viherhuoneen tai talvipuutarhan avulla voit siirtää illalliset ja muita toimintoja puutarhaan ja tarjota samalla lämpimän paikan kasveille.


Verhouksen uusiminen, ikkunoiden vaihtaminen, lisäeristäminen

Jos aiot rakentaa taloon laajennusosan, kannattaa käyttää tilaisuus hyväkseen ja teettää muita töitä silloin, kun ammattilaiset ovat jo paikalla.


Jos rakennat laajennusosan ja haluat taloon yhtenäisen julkisivun, voit harkita verhouksen vaihtamista tai ikkunoiden uusimista talon nykyisessä osassa. Jos aiot uusia talosi ulkoverhouksen, kannattaa ehkä myös lisäeristää se.









Julkaistu 02. joulu 2022, 11:54

Päivitetty 21. maalis 2024, 12:13