Näin päivität kotisi värimaailmaa

Valitse värejä, joista itse pidät. Älä jää jumiin trendiväreihin ja uskalla rikkoa normeja. Nämä ovat väriasiantuntija Birgit Torkildsbyenin parhaat vinkit sinulle, joka harkitset kodin sisämaalausta tai tapettien uusimista.

Näin päivität kotisi värimaailmaa
Inspiraatio

- Trendiväreihin, joita näkee sisustuslehdissä tai Instagramissa, on helppo ihastua, mutta tärkein kysymys jonka voit kysyä itseltäsi on: sopiiko väri omaan kotiin?


Birgit Torkildsbyen on sisustussuunnittelija norjalaisessa Arkivet-yrityksessä, ja hänellä on asiantuntemusta niin väreistä kuin tapeteista.


- Kokemukseni on, että monet ovat epävarmoja siitä, mitkä värit sopivat yhteen, miten värejä tulisi käyttää eri huoneissa tai ylipäätään mistä aloittaa.Minkälainen on juuri sinun tyylisi?


Aloita kartoittamalla minkälaisista tyyleistä ja väreistä pidät. Etsi aktiivisesti inspiraatiota ja käytä aikaa kuvien keräämiseen, esimerkiksi Pinterestistä tai muista SoMe-kanavista.


- Kerätyt kuvat antavat hyvän esimerkin siitä, mistä henkilökohtaisesti tykkäät, sanoo Torkildsby. Pidätkö mahdollisesti enemmän luonnon kylmemmistä väreistä, kuten vihreästä tai sinisestä, vai lämpimimmistä sävyistä, kuten keltaisesta tai punaisesta? Sen jälkeen sinun kannattaa ottaa huomioon kotisi isommat sekä pysyvät elementit kuten valaistus, huonekalut, sisustus, katon korkeus jne.


- Hae maalikaupoista värinäytteitä ennen kuin aloitat koko seinän maalaamisen, kannustaa Torkildsby.


Tänä päivänä löytyy myös sovelluksia, joiden kautta voit kokeilla värejä sekä tapetteja seinille ilman fyysisiä näytteitä ennen työn aloittamista .


Olohuone valkoisella sohvalla ja mustalla ruokapöydällä, seinät pehmeitä vaalenpunasävyjä.

Löydä väripalettisi: pääväri, korostusväri ja kontrastiväri


Jos et ole varma mistä aloittaa, ajattele ensimmäisenä kokonaisuutta, sanoo Torkildsby.


- Sinun tulee pystyä kulkemaan huoneesta toiseen ja tuntea kodin harmonisoituvan, Torkildsby selittää


Kattavan väripaletin luomiseksi hän suosittelee ensin päävärin valitsemista. Etsi pääväri, joka tulee suurille pinnoille, kuten seinille.


- Käytä ammattilaisten tuntemusta, he osaavat tämän, Torkildsby kannustaa. Vie maalausliikkeeseen tai sisustussuunnittelijalle kuvia mieltymyksistäsi, ja kerro mitä toiveita sinulla on kotisi uudelle värimaailmalle.


Seuraavaksi sinun on päätettävä niin sanotut korostusvärit. Torkildsby antaa siihen kaksi ohjetta joita seurata. Ensimmäinen ohje on ottaa lähtökohdaksi päävärin sävy ja luoda sävysävyyn-väripaletti.


- Jos pidät esimerkiksi sinisestä, voit käyttää sinistä väriä lähtökohtana kokonaisvaltaisen ja harmonisen väripaletin luomiseksi, Torkildsby sanoo. Löytämäsi sininen väri saattaa toimia hyvin olohuoneen seinävärinä, kun taas tummempi väri voi sopia hyvin makuuhuoneeseen rauhoittamaan ilmapiiriä.


Toinen Torkildsbyn antama ohje on luoda väripaletti, jossa keskitytään valitsemasi värien sävyjen samankaltaisuuteen. Silloin värit voivat olla erilaisia, mutta niillä voi olla sama vahvuus, kuten vaikka sama pehmeys.


Lopuksi sinun on lisättävä ripaus kontrastiväriä, jotta värimaailmasta tulee juuri sinunlaisesi.


- Olet ehkä kuullut riikinkukkoefektistä pukeutumisessa? Sama pätee sisustukseen, se voi olla saman lailla myös vähän leikkisä. Kontrastiväriä voidaan käyttää muutamissa pienemmissä elementeissä, kuten taiteessa, lampuissa tai vaikka tyynyissä. Yksi hyvä vinkki on etsiä väriympyrä ja löytää värit, jotka ovat täysin toisilla asteikoilla. Esimerkiksi sininen ja oranssi sijaitsevat vastakkaisilla puolilla ympyrää, mutta korostavat hyvin toisiaan, Torkildsby sanoo.Kylphuone tumman sinisillä seinillä, laatoituksella sekä moderneilla yksityskohdilla.Ota lähtökohdaksi suosikkitaiteesi


Onko sinulla taideteos tai maalaus, josta pidät erityisen paljon? Vinkkinä on käyttää teoksen värejä kodin sisustamiseen, sanoo Torkildsby.


- Ota yksi tai useampi väreistä ja käytä niitä aiempien vinkkien mukaisesti. Tämä on nerokas tapa korostaa kotonasi olevaa taidetta. Käytä siis taidetta löytääksesi korostusvärin, jolloin saat muut sisustuselementit mukavasti näkyviin.


Torkildsby kertoo, että jopa galleriat ja museot ovat alkaneet käyttämään seinillään värejä, jotka tuovat taiteen paremmin esille.Kaksi kuvaa olohuoneesta, ruokapöytä ja tuoleja vasemmalla, sohva oikealla, molemmissa seinillä tapetit sekä taidetta seinillä.Kannustaa kaikkia käyttämään tapettia sisustamisessa


Torkildsby on itse tapettiasiantuntija ja rohkaisee jokaista pohtimaan seinien tapetoimista.


- Tapetoimisen ei tarvitse olla pelottavaa. Enemmän persoonalliseen tyyliin suuntautuvan trendin myötä odotan tulevaisuudessa näkeväni rohkeampia valintoja kodeissa tapettien suhteen, hän sanoo.


Tapettien valikoima tänä päivänä on suurempi kuin koskaan, ja niitä löytyy varmasti jokaisen makuun. Haluatpa sitten graafisen tai rohkean kuvion, klassisen yksivärisen, tai vaikkapa tekstiilitapetin.


Tällaisilla tapeteilla on hyvä rakenne ja ne koostuvat usein monista sävyistä, jotka luovat syvyyttä, vaikka ne olisivatkin yksivärisiä.


Saadaksesi kokonaisvaltaisen ilmeen kotisi värimaailmaan, voit valita yhden tapetissa olevista väreistä ja maalata sillä joko toisen huoneen tai vaikkapa katon.


- Tai kuten minä olen tehnyt, tapetoin vain katon. Tämä antaa uskomattoman tyylikkään vaikutelman, joka ei aiheuta huoneessa liikaa levottomuutta, Torkildsby sanoo.Moderni suihku jossa vihertävä tapetti katossa


Mikset yllättäisi vieraitasi eloisalla tapetilla eteisessä tai vaikkapa vessassa? Nämä ovat tiloja, joissa uskaltaa helposti käyttää vähän räväkkyyttä, koska niissä ei oleskella pitkään.


Jos valitset vinyyli- tai märkätilatapetin, ovat ne myös vettä kestäviä. Vaihtoehtoisesti voit lakata suosikkitapettisi kirkkaalla mattalakalla, joka toimii suojana.
Täältä löydät vinkkejä maalarin valintaan, myös alueittain!

Julkaistu 10. heinä 2023, 09:01

Päivitetty 15. helmi 2024, 12:49