Tarvitsetko aurinkovarjostusta?

Aurinkovarjostus ikkunoiden tai ovien edessä on kätevä tapa vähentää auringonvaloa, lämpöä ja näkyvyyttä kotiin. On olemassa monia erilaisia ratkaisuja sekä sisälle että ulos. Tässä on yleiskatsaus joistakin yleisimmistä aurinkovarjotyypeistä ja niiden kustannuksista.

  • Julkaise työilmoitus ilmaiseksi
  • Vastaanota ei-sitovia tarjouksia yrityksiltä
  • Valitse paras tarjous

Saa tarjouksia päteviltä yrityksiltä

Tarvitsetko aurinkovarjostusta?

Aurinkovarjostus ikkunoiden tai ovien edessä on kätevä tapa vähentää auringonvaloa, lämpöä ja näkyvyyttä kotiin. On olemassa monia erilaisia ratkaisuja sekä sisälle että ulos. Tässä on yleiskatsaus joistakin yleisimmistä aurinkovarjotyypeistä ja niiden kustannuksista.

  • Julkaise työilmoitus ilmaiseksi
  • Vastaanota ei-sitovia tarjouksia yrityksiltä
  • Valitse paras tarjous

Aurinkovarjostus ulkoapäin

Jos harkitset ulkoista aurinkovarjostusta, on olemassa erilaisia valittavia tyyppejä. Aurinkovarjostus ulkoapäin on kätevintä, kun on kyse kotiin tulevan valon ja lämmön rajoittamisesta. Terassille on myös olemassa erilaisia markiiseja, jotka suojaavat sekä auringolta, tuulelta että sateelta.


Markiisi

Markiisi on jo pitkään ollut suosittu valinta – eikä syyttä. Markiisilla on useita käyttötarkoituksia: se suojaa auringonvalolta, kuumuudelta ja näkyvyydeltä sen lisäksi, että se suojaa säältä ulkona. Tämä mahdollistaa terassin käytön sekä paahtavassa auringossa että sateisella säällä.


Markiisia valittaessa on olemassa useita vaihtoehtoja. On olemassa perinteinen markiisi, joka asennetaan talon seinään niin sanotussa kasetissa ja joka rullataan ulos tai sisään tarpeen mukaan. Voit myös valita kammellisen markiisin tai sähkömarkiisin sen mukaan, mikä sopii parhaiten käyttöösi. On myös mahdollista hankkia markiisi, jossa on ajastin tai aurinkoanturi, jolloin markiisi rullataan automaattisesti ohjelmointisi mukaan.


Vapaasti seisova markiisi voidaan sijoittaa, minne haluat ja sitä voidaan siirtää tarpeen mukaan. Tästä voi olla hyötyä, jos sinulla on useita patioita tai oleskelualueita, kuten eri paikkoja puutarhassa. Etuna tässä on, että se vaatii vähän kokoonpanoa, ja se voidaan helposti pakata pois talvella.


Pergola-markiisi on markiisi, jossa on kiinteä runko ja kiinteästi maahan asennettavat jalat, mikä tekee siitä erittäin tuulenkestävän. Lisäksi siinä on usein joustava katto, joka voidaan vetää päälle tai pois tarpeen mukaan, joten voit käyttää patiota sekä sateella että auringonpaisteella. Pergola-markiisiin on myös mahdollista asentaa seinät vielä lämpimämpää tilaa varten, joka suojaa paremmin sekä tuulelta että näkyvyydeltä.


Screen-aurinkosuoja

Suosittu valinta aurinkovarjostukseen ulkoapäin ovat niin sanotut screen-suojat tai zip-screenit. Ne ovat ulkoisia rullaverhoja, jotka on helppo asentaa kiinnikkeillä ikkunan ulkopuolelle, ja jotka suojaavat hyvin sekä auringonvalolta, kuumuudelta että näkyvyydeltä kodin sisään. Screen-suojan etuna on, että se vie vähän tilaa ja huomiota julkisivussa. Lisäksi se kestää hyvin tuulta ja vaatii vähän huoltoa.


Voit valita manuaalisen tai sähköisen screenin. Sähköscreen voi usein olla kätevämpi, vaikka se on jonkin verran kalliimpi. Screenit toimivat hyvin myös liukuoven aurinkovarjoina, koska ne voidaan sijoittaa lähelle ikkunaa ja ne vievät vähän tilaa, kun niitä ei käytetä.Aurinkovarjostus sisällä

Jos haluat ensisijaisesti auringon varjostusta, joka rajoittaa valoa ja näkyvyyttä, aurinkovarjostus sisällä on hyvä valinta. Se asennetaan ikkunan sisäpuolelle ja säädetään tarpeen mukaan joko manuaalisesti tai sähköisesti.


Rullaverho on edullisin versio, ja sen voi ostaa joko vakiomittaisena tai räätälöitynä. Rullaverho on kätevä aurinkovarjostukseen makuuhuoneessa, koska se on erittäin kevyt ja helppo käsitellä.


Laskosverhosta on vähitellen tullut erittäin suosittu valinta, koska se on koristeellinen ja erittäin säädettävä. Se voidaan säätää peittämään joko koko ikkuna tai osa siitä, ja se on kätevä, jos haluat heikentää näkyvyyttä tai ohjata aurinkoa, mutta haluat silti päivänvaloa sisään. Laskosverho on myös käytännöllinen kattoikkunan aurinkovarjona, koska se on kiinnitetty koko matkan ja istuu siksi tiiviisti ikkunakehykseen.


Lamelliverho on täydellinen, jos haluat rajoittaa näkyvyyttä, mutta päästää silti valoa sisään. Se sopii erityisen hyvin suurempiin ikkunoihin ja etuliukuoviin. Lamelliverho on myös hyvä vaihtoehto aurinkovarjoille kaltevissa ikkunoissa, joita voi usein olla hankala suojata tavallisilla verhoilla.Kuinka paljon aurinkovarjostus maksaa?

Aurinkovarjojen hinta vaihtelee suuresti, ja toimittajilta voi olla vaikea löytää konkreettisia hintatarjouksia. Tämä johtuu siitä, että monet jälleenmyyjät tarjoavat ilmaisia käyntejä ja tarjouksia, jotka on räätälöity juuri siihen, mitä haluat kotiisi.


Ulkoisen aurinkovarjostuksenhinta

Markiisien hinta on yleensä 500–10 000 euroa, ja se vaihtelee ensisijaisesti koon, sähköisen ja manuaalisen käyttötavan ja mukautustarpeen mukaan.


ZIP-screenit (ulkokäyttöiset rullaverhot) ja ulkoverhot maksavat yleensä 500–2000 euroa ikkunaa kohden. Myös tässä hinta riippuu ensisijaisesti siitä, onko aurinkovarjo sähköinen vai manuaalinen, ja pitääkö sitä mukauttaa.


Sisätilojen aurinkovarjostuksen hinta

Sisätilojen aurinkovarjot ovat yleensä halvempia kuin ulkopuoliset, koska niiden ei tarvitse kestää niin paljon kulumista ja säätä. Siitä huolimatta hinta vaihtelee myös paljon, ja siksi on suositeltavaa harkita, mitä tarvitset kotiisi. Usein yksinkertainen narullinen rullaverho voi olla yhtä kätevä kuin edistyneemmät ja kalliimmat ratkaisut.


Sisäaurinkosuojien hinta on yleensä 20–3000 euroa ikkunaa kohden koon mukaan ja siitä, pitääkö sen olla sähköinen vai manuaalinen.


Rullaverho on yleensä halvin ratkaisu ja sen hinta on 20–1000 euroa. Laskosverhojen ja kaihtimien hinta maksaa 20 eurosta 2000 euroon. Lamelliverho on yleensä kallein vaihtoehto, ja se voi maksaa jopa 3000 euroa.


Seikat, jotka voivat nostaa aurinkosuojauksen hintaa

Aurinkovarjon hintaan vaikuttavat kolme päätekijää: koko, mahdollinen sähkökäyttö ja erityinen mukauttaminen. Edullisimmat ratkaisut, joita voit ostaa tavallisista myymälöistä, sisältävät rajoitetun valikoiman värejä, mittoja ja kokoja.


Jos haluat räätälöidyn ratkaisun, mahdollisuuksia on monia. Jos kutsut yrityksen tai jälleenmyyjän käymään, voit saada aurinkovarjoja, jotka on erityisesti sovitettu ikkunoihisi ja oviisi, ja voit valita monista eri väreistä ja materiaaleista. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä, jos sinulla on vinot tai pyöreät ikkunat. Tarkastuksessa voit myös saada hyviä neuvoja siitä, mitä valita kotiisi.


Sähköisistä aurinkovarjoista on tullut yhä suositumpia, ja monissa ulkoisissa ratkaisuissa on usein vakiona moottori. Voit hallita aurinkovarjostusta joko kytkimellä, kaukosäätimellä tai sovelluksen kautta.

On olemassa myös versioita, joissa on aurinkoanturi, jotta aurinkovarjo aktivoituu automaattisesti, jos on suoraa auringonvaloa. Nämä ratkaisut ovat tietysti kalliimpia kuin manuaaliset, mutta voivat olla käytännöllisiä, jos sinulla on esimerkiksi suuret ikkunat tai sinua häiritsee se, että koti kuumenee auringon paistaessa.


Aurinkovarjojen asentaminen

Kuinka monimutkaista aurinkovarjon asentaminen on, vaihtelee valitsemasi tyypin mukaan. Sisäpuoliset aurinkovarjot voit yleensä asentaa itse. Jos asennettavaa on paljon tai ratkaisu on monimutkaisempi ja se on liitettävä esimerkiksi älykkääseen järjestelmään, kannattaa hankkia apua asentajalta.


Ulkoiset aurinkovarjot voivat olla laajempia asentaa, mutta se vaihtelee valitsemasi aurinkovarjon tyypin mukaan. Ulkoinen screen asennetaan kiinnikkeillä ikkunan ulkopuolelle, ja se on mahdollista koota itse. Jos asennat markiisi, on yleensä suositeltavaa hankkia apua asentajalta tähän työhön.Samankaltaiset projektit

Kun sijoitat uusiin aurinkovarjoihin, kannattaa ehkä katsoa myös ikkunoita ja ovia. Ehkä on aika vaihtaa ne? Jos toisaalta patio kaipaa päivitystä, vaihtoehtoja on monia. Ehkä harkitset uutta terassia? Paviljongilla tai pergolalla ulkokautta voidaan pidentää sekä keväällä että syksyllä.


Ikkunat ja ovet

Vetääkö ovista vai onko ikkunan sisäpuolella jäätä aamulla? Silloin voi olla aika vaihtaa ikkunat ja ovet. Tämä voi olla yksi kodin lämpöhäviöiden tärkeimmistä syistä, ja se on kustannus, joka voidaan nopeasti säästää pienempinä sähkölaskuina.


Jos harkitset uutta aurinkovarjostusta ikkunoihin, voit harkita myös ikkunalasia, jossa on sisäänrakennettu aurinkovarjostus. Se sopii erityisen hyvin etelään tai länteen päin oleviin suuriin ikkunoihin, jotka yleensä ottavat vastaan paljon valoa ja lämpöä. UV-lasin avulla rajoitat suurta osaa lämpösäteilystä ja suorasta auringonvalosta ilman, että huone tuntuu pimeämmältä.


Lue lisää ikkunoista ja ovista täältä

Patiot ja terassit

Terassi yhdistää talon ja puutarhan ja on loistava paikka kutsua vieraita kesällä. Jos yhdistät terassin markiisiin, voit myös käyttää sitä riippumatta siitä, paistaako aurinko vai huuhteleeko kesäsade.


Lue lisää patioista ja terasseista täältä

Pergola ja paviljonki

Jos haluat päivittää pation, pergola tai paviljonki voi olla hyvä valinta. Saat osittain sisäänrakennetun ulkotilan, joka on suojattu säältä, joten voit hyödyntää puutarhaa suuremman osan vuotta.


Lue lisää pergolasta ja paviljongista täältä


Julkaistu 26. huhti 2023, 13:46

Päivitetty 21. maalis 2024, 13:51