Aiotko rakentaa mökin?

Aiotko toteuttaa mökkiunelman? Rakensitpa hirsimökkiä tai modernia mökkiä, voit saada apua ammattitaitoisilta urakoitsijoilta Remppatorista. Julkaise työilmoitus tänään, niin saat hyviä tarjouksia – täysin maksutta!

 • Julkaise työilmoitus ilmaiseksi
 • Vastaanota ei-sitovia tarjouksia yrityksiltä
 • Valitse paras tarjous

Saa tarjouksia päteviltä yrityksiltä

Aiotko rakentaa mökin?

Aiotko toteuttaa mökkiunelman? Rakensitpa hirsimökkiä tai modernia mökkiä, voit saada apua ammattitaitoisilta urakoitsijoilta Remppatorista. Julkaise työilmoitus tänään, niin saat hyviä tarjouksia – täysin maksutta!

 • Julkaise työilmoitus ilmaiseksi
 • Vastaanota ei-sitovia tarjouksia yrityksiltä
 • Valitse paras tarjous

Kuinka paljon uuden mökin rakentaminen maksaa?

Uusi mökki maksaa keskimäärin 3300 euroa neliömetriltä. Hinta vaihtelee suuresti riippuen siitä, minkä tasoisen mökin haluat, kuinka suuri sen pitäisi olla ja pitäisikö sen olla arkkitehdin piirtämä vai valmismökki.


70 neliömetrin avaimet käteen -mökin kokonaiskustannukset ovat pääsääntöisesti noin 300 000 euroa. Tähän hintaan sisältyy mökin lisäksi pohjatyöt, tontin hinta ja sekalaiset kulut.


Laajuus ja monimutkaisuus

Kun aiot rakentaa uuden mökin, voit valita arkkitehdin piirtämän tai valmismökin välillä. On myös mahdollista tilata avaimet käteen -mökki, niin saat mökin täysin muuttovalmiina ja valmiiksi kalustettuna.


On olemassa useita tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen, kuinka laaja projekti mökin rakentaminen on. Muun muassa sen koko vaikuttaa projektiin, sillä on luonnollisesti aikaa vievämpää rakentaa suuri mökki kuin pieni.


Se, miten mökki sijoitetaan tontille, vaikuttaa myös työn laajuuteen. Jos tontille halutaan tehdä suuria muutoksia, se vaatii paljon pohjatyötä. Jos tontillasi on paljon epätasaista maastoa, arkkitehti voi auttaa sinua suunnittelemaan mökin tontin mukaan. Jos valitset valmismökin, tontti todennäköisesti tasoitetaan, jotta mökki on helppo sijoittaa jälkikäteen.


Se, mihin päin maata rakennat mökin, vaikuttaa myös yleensä projektiin. Jos aiot rakentaa mökin meren rannalle, usein muut ominaisuudet korostuvat kuin jos aiot rakentaa mökin tunturiin. Venepaikka, ranta-alue ja vedenpinta ovat kaikki meren rannalla sijaitsevaan mökkiin vaikuttavia tekijöitä, ja on hyvä tutustua tontille asetettaviin vaatimuksiin.


Jos rakennat mökin tunturiin, kannattaa miettiä ympäröivää aluetta ennen tontin valintaa. Missä tontti sijaitsee suhteessa vaellusreitteihin, pujottelurinteisiin ja hiihtolatuihin? Riippuen siitä, mihin haluat käyttää mökkiä, on suositeltavaa käyttää aikaa tontin valintaan.


Urakoitsijat

Jos aiot tilata valmismökin, yritys, jolta ostat sen, huolehtii koko prosessista, ja olemaan tekemisissä vain yhden henkilön kanssa koko rakennusprojektin ajan.


Jos aiot suorittaa projektin itse, on suositeltavaa palkata pääurakoitsija. Pääurakoitsijalla on kokonaisnäkymä projektista, ja hän auttaa sinua suunnittelemaan ja rakentamaan mökin. Lisäksi yleensä pääurakoitsija palkkaa ammattilaisia ja ostaa materiaaleja, joten sinun ei tarvitse ajatella sitä.


Saatat tarvita myös arkkitehdin piirtämään mökin, jos haluat ainutlaatuisen ulkoasun, joka on mukautettu tonttiisi. Silloin kannattaa viettää paljon aikaa arkkitehdin kanssa sopiaksenne siitä, miltä mökin pitäisi näyttää ennen rakennustöiden aloittamista.


Kun aiot rakentaa uuden mökin, tarvitset erilaisia urakoitsijoita. Ensinnäkin tarvitset puusepän ja todennäköisesti katontekijän tai peltisepän, ja maalarin tai muurarin ulkotöihin. Ellet aio rakentaa mökkiä, jossa ei ole juoksevaa vettä ja sähköä, tarvitset putkimiehen hoitamaan veden ja jäteveden sekä sähköasentajan asentamaan sähköt.Seikat, jotka voivat nostaa mökkiprojektin hintaa

Mökkiprojektin hinnan määräävät monet eri tekijät. Tässä on muutamia asioita, jotka nostavat mökkiunelman kokonaishintaa:

 • Mökin koko
 • Materiaalit
 • Maanrakennustöiden ja tontin tasoituksen tarve
 • Tontin hinta
 • Muut rakennukset, kuten autotalli tai lisärakennus
 • Erikoisratkaisut tai älykkäät ratkaisut


Mökin kunnostus ja täydellinen saneeraus

Jos aiot kunnostaa mökkiä, se kannattaa suunnitella hyvin. Se, kuinka laaja kunnostuksesta tulee, riippuu mökin nykyisestä tasosta, kuinka paljon haluat muuttaa ja tehdäänkö mökkiin pohjatöitä vai ulkoisia muutoksia.


Jos mökki on huonossa kunnossa ja tehtävää on paljon, on hyvä palkata pääurakoitsija. Silloin on helpompi saada hyvä yleiskuva projektista, ja saat matkan varrella hyviä neuvoja ja opastusta. Pääurakoitsija auttaa myös löytämään oikeat materiaalit ja tuomaan mukaan remonttiin tarvitsemasi ammattilaiset.


Jos mökillä pitää korjata vain tietyt asiat, voi urakoitsijoiden palkkaaminen itse käydä yhtä hyvin. Jos katto vuotaa tai se on yli 30 vuotta vanha, sinun pitäisi pyytää kattoasentaja katsomaan sitä. Jos julkisivulle on tehtävä muita parannuksia, voit lukea siitä lisää täältä.


Jos remontoit sisätiloissa, projektin laajuus riippuu siitä, mitä tilaa kunnostat. Keittiön täysremontti on huomattavasti laajempi kuin uuden lattian asettaminen eteiseen. Samaan aikaan kannattaa ehkä tehdä monta projektia, kun olet aloittanut. Se on usein kannattavampaa ja helpommin koordinoitavissa kuin erilliset projektit.


Mökin remonttihinta

Mökin remontoinnin hinta vaihtelee sen mukaan, mitä aiot tehdä. Pintaremontti maksaa pääsääntöisesti noin 400 euroa neliömetriltä, kun taas kokonaisremontti maksaa noin 1400 euroa neliömetriltä.


Remonttikustannukset vaihtelevat erityisesti sen mukaan, millaisia materiaaleja valitset ja minkä tasoisen remontin haluat tehdä. Lisäksi kustannukset riippuvat siitä, mitkä huoneet remontoit. Jos aiot remontoida kylpyhuoneen, se on suhteellisen kallis projekti. Seuraavana tulee keittiöremontti, joka pääsääntöisesti on myös melko kallista.


Jos taas aiot remontoida olohuoneen, makuuhuoneen tai eteisen, se voidaan tehdä melko kohtuuhintaisesti, jos et valitse kalleimpia materiaaleja ja suoritat yksinkertaisimmat työt itse.Erilaiset mökkiprojektit

Jos itse mökki on kunnossa, voi olla muitakin projekteja, joihin haluaisit ryhtyä. Ehkä mökin uusi lisärakennus olisi kätevä, joko lisävieraille tai säilytykseen. Vai oletko harkinnut aurinkopaneelin asentamista mökkiin mukavuuden lisäämiseksi ja sähkölaskun pienentämiseksi?


Rakenna autotalli, lisärakennus tai muita laajennuksia mökille

Jos aiot rakentaa autotallin tai lisärakennuksen mökille, sitä pidetään laajennuksena. Muista tarkistaa tarvitsetko siihen rakennusluvan. Projektia kannattaa suunnitella hyvissä ajoin ennen aloittamista. Siten varmistat selkeän rakennusprosessin ja että rakennuksesta tulee sellainen kuin haluat.


Jos aiot rakentaa mökille lisärakennuksen, kannattaa miettiä, kuinka paljon tilaa sinulla on käytössäsi, mihin aiot käyttää sitä ja millaiset aurinko-olosuhteet ja ilmasto tontilla ovat. Jos vietät jonkin aikaa suunnitteluun, se maksaa itsensä takaisin, kun rakennus on valmis.


Lue lisää lisärakennuksista täältä

Aurinkopaneelit mökille

Jos mökissä ei ole sähköjä, kannattaa ehkä asentaa aurinkopaneeli. Aurinkopaneeli on hyvä sekä ympäristölle että lompakolle, eikä uudemman teknologian ansiosta asentaminenkaan maksa niin paljon. Voit lisätä merkittävästi mökin mukavuutta, ja paneelit ovat suhteellisen helppo asentaa.


Sähköistettyyn mökkiin voi myös olla fiksua asentaa aurinkopaneelit. Saat pienemmät sähkölaskut ja käytät samalla uusiutuvaa energiaa. Lisäksi aurinkopaneelien asennukseen on mahdollista hakea ARAn energia-avustusta, joten se kannattaa vielä paremmin.


Aurinkopaneelit ovat pääsääntöisesti tehokkaimmat, jos ne sijoitetaan etelään päin ja kohtisuoraan aurinkoon päin. Paneelit pitäisi asentaa mieluiten katolle, mutta ne voidaan asentaa myös telineeseen tai mökin seinään, jos valo-olosuhteet ovat hyvät.


Lue lisää lämmöstä ja energiasta täältä.

Piippu ja takka mökillä

Puulämmitteiset takat eivät ole pelkästään tehokas tapa lämmittää mökkiäsi, vaan myös tärkeä osa mökkinautintoa. Lisäksi käyttämällä takkaa ensisijaisena lämmönlähteenä, saat pienemmän sähkönkulutuksen mökillä.


Jos mökillä on jo hormi, yleensä takan rakentaminen on yksinkertaista. Jos mökissä ei ole piippua, voit ostaa kaasutakan. Se lämmittää tehokkaammin kuin puulämmitteinen takka sen lisäksi, että se tarjoaa yhtä hyvän tunnelman ja viihtyisyyden.


Voit lukea lisää takasta ja piipusta täältä
Julkaistu 07. maalis 2023, 13:47

Päivitetty 21. maalis 2024, 14:07