Tarvitsetko apua asuntosi uusiin lämmitys- ja energiaratkaisuihin?

Aiotko asentaa lämpöpumpun, takan, lieden tai kamiinan? Tai ehkä haluat käyttää maalämpöä uuden rakennuksen vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän energialähteenä? Remppatorista löydät ammattitaitoisia urakoitsijoita, jotka voivat auttaa sinua hyvien lämmitys- ja energiaratkaisujen löytämisessä.

  • Julkaise työilmoitus ilmaiseksi
  • Vastaanota ei-sitovia tarjouksia yrityksiltä
  • Valitse paras tarjous

Saa tarjouksia päteviltä yrityksiltä

Tarvitsetko apua asuntosi uusiin lämmitys- ja energiaratkaisuihin?

Aiotko asentaa lämpöpumpun, takan, lieden tai kamiinan? Tai ehkä haluat käyttää maalämpöä uuden rakennuksen vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän energialähteenä? Remppatorista löydät ammattitaitoisia urakoitsijoita, jotka voivat auttaa sinua hyvien lämmitys- ja energiaratkaisujen löytämisessä.

  • Julkaise työilmoitus ilmaiseksi
  • Vastaanota ei-sitovia tarjouksia yrityksiltä
  • Valitse paras tarjous

Kuinka paljon lämmitys- ja energiaratkaisujen asentaminen maksaa?

Kodin lämmitys- ja energiavaihtoehtoja on monia, ja valintasi riippuu useista tekijöistä. Voit päivittää nykyisen lämmitysratkaisun, asentaa uuden tai asentaa nykyaikaisia ratkaisuja asuntosi nykyiseen lämmitysjärjestelmään. Jos rakennat uuden asunnon, sinulla on mahdollisuus asentaa kokonaan uusi lämmitysjärjestelmä, esimerkiksi vesikiertoinen lämmitys, joka tarjoaa hyvän lämmityksen ja viilennyksen – ja säästää samalla sähköä.


Erilaisten lämmitys- ja energiaratkaisujen hinta riippuu siitä, mitä valitset. Uusi takka, puuliesi tai ilma-ilmalämpöpumppu ovat edullisimpia vaihtoehtoja. Ilma-vesi- ja neste-vesilämpöpumput, maalämmön käyttö tai tasapainotettu ilmanvaihtojärjestelmä ovat kalliita mutta vakaita ratkaisuja, jotka tuottavat ajan mittaan hyvät tulokset.


Laajuus ja monimutkaisuus

Yksinkertaisimmat ratkaisut ovat takan, uunin tai ilma-ilmalämpöpumpun asentaminen. Vesikiertoiset lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmät ovat monimutkaisempia projekteja, joiden laajuus riippuu siitä, oletko rakentamassa uutta kotia vai asentamassa lämmitysjärjestelmää nykyiseen kotiin.


Neste-vesi- ja ilma-vesilämpöpumput on liitettävä kodin vesikiertoiseen lämmitykseen, ja ne vaativat erillisen tilan lämpöpumpun sisäkomponenttia varten. Jos sinulla on jo vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, nämä lämpöpumput voidaan asentaa nykyiseen järjestelmään. Jos sinulla ei ole vesikiertoista lämmitystä, sinun on ensin asennettava se, mikä on iso työ olemassa olevassa kodissa.


Jos haluat käyttää maalämpöä, sinun on kaivatettava energiakaivo. Kyseessä on laaja projekti, johon osallistuu useita ammattialoja ja ammattilaisia.


Muita tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa lämmitys- ja energiaratkaisujen laajuuteen, ovat:


  • Minkä ratkaisun valitset
  • Asunnon koko ja kunto
  • Remontti vai uudisrakentaminen
  • Mahdollinen lupahakuprosessi


Urakoitsijat

Tarvitset erilaisia urakoitsijoita valitsemastasi ratkaisusta riippuen.


Jos aiot asennuttaa ilma-ilmalämpöpumpun, usein lämpöpumpun toimittaja voi myös asentaa sen. Jos aiot asennuttaa ilma-vesilämpöpumpun tai neste-vesilämpöpumpun, sinulla on oltava joko olemassa oleva vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä tai sinun on asennutettava uusi järjestelmä. Tarvitset putkiasentajan ja joissakin tapauksissa myös puusepän, koska lämmitysjärjestelmä on usein piilotettu seiniin ja lattioihin.


Jos asennat neste-vesilämpöpumpun ja käytät maalämpöä, sinun on porattava energiakaivo. Tämä edellyttää korkeatasoista asiantuntemusta ja koneurakoitsijaa, joka osaa käyttää poraa.


Ei ole olemassa vaatimuksia siitä, kuka voi asentaa takkoja, puuhelloja tai muunlaisia tulisijoja. Työn suorittamiselle on kuitenkin tiukat vaatimukset, ja tulisija on aina tarkastettava paloturvallisuuden varmistamiseksi. Siksi on suositeltavaa käyttää sertifioitua asentajaa. Kun tulisija on asennettu, nuohoojan, muurarin tai muun ammattilaisen on hyväksyttävä se. Muista lähettää kopio hyväksymispäätöksestä kunnalle!


Tämä voi nostaa lämmitys- ja energiaratkaisujen hintaa

On olemassa sekä edullisia että kalliita lämmitys- ja energiaratkaisuja. Kalleinta on rakentaa uusi lämmitysjärjestelmä koko taloon, kuten vesikiertoinen lämmitys tai tasapainotettu ilmanvaihtojärjestelmä. Samalla se on hyvä investointi sekä kodin arvoon että tulevaan sähkönkulutukseen.


Jos aiot käyttää maalämpöä tai porata energiakaivon, tämä lisää projektin kustannuksia huomattavasti.



Lämpöpumput

Valittavana on pääasiassa kolme erilaista lämpöpumppua: ilma-ilma-, ilma-vesi- ja neste-vesilämpöpumppu.


Ilma-ilmalämpöpumppu on yleisin norjalaisissa kodeissa käytettävä lämpöpumppu. Tämä johtuu siitä, että se on helppo asentaa ja maksaa huomattavasti vähemmän kuin muut lämpöpumpputyypit. Ilma-ilmalämpöpumput ottavat ulkoyksikön kautta energiaa ulkoilmasta, joka muunnetaan lämpimäksi tai kylmäksi ilmaksi, joka jaetaan puhaltimen avulla koko asuntoon.


Ilma-vesi- ja neste-vesilämpöpumput edellyttävät kodin vesikiertoista lämmitysjärjestelmää, ja ne asennetaan tavallisimmin olemassa olevaan vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään tai uutta kotia rakennettaessa. Ilma-vesilämpöpumppu ottaa energiaa ulkoilmasta, joka lämmittää vettä asunnon lämmitykseen, vesijohtoon ja pattereihin.


Neste-vesilämpöpumppu kerää kalliosta, maaperästä tai merestä energiaa, jota käytetään veden lämmittämiseen vesikiertoisissa lämmitysjärjestelmissä, pattereissa ja vesijohdossa.



Lämpöpumpun hinta

Ilma-ilmalämpöpumppu on markkinoiden edullisin lämpöpumppu, ja sen hinta on 1500 - 3000 euroa asennettuna.


Ilma-vesilämpöpumpun hinta on 6000 - 12 00 euroa. Lisäksi sinun on varauduttava ylimääräisiin asennuskustannuksiin. Ilma-vesilämpöpumpussa (ja neste-vesilämpöpumpussa) on suuri sisäyksikkö, joka on liitettävä lämmitysjärjestelmään, ja se vaatii usein erillisen tilan kodissa.


Neste-vesi-lämpöpumppu on markkinoiden kallein lämpöpumppu, jonka hinta on 12 000 eurosta ylöspäin. Neste-vesilämpöpumpun hinta vaihtelee valitun energialähteen mukaan. Esimerkiksi energiakaivon poraaminen maalämmön hyödyntämiseksi maksaa noin 10 000 euroa, ja hinta riippuu siitä, kuinka pitkälle on porattava. Nämä kustannukset tulevat itse lämpöpumpun hinnan lisäksi.


Ilmastointilaite

Jos haluat ilmastoinnin, lämpöpumppu on usein paras ja yleisin ratkaisu norjalaisissa kodeissa. Monissa lämpöpumpuissa on ilmastointitoiminto, joten voit viilentää ja lämmittää kotiasi samalla järjestelmällä.


Ilmastointilaite voi vain jäähdyttää ilmaa, ja se on yleisempi lämpimissä maissa. Jos haluat asentaa ilmastointilaitteen kotiisi, voit valita kiinteän tai siirrettävän laitteen. Ilmastointilaite jäähdyttää ilmaa huoneessa, johon se on asennettu tai johon kannettava ratkaisu on sijoitettu.


Ilmastointilaitteen asennushinta

Siirrettävä ilmastointilaite maksaa yleensä 250 - 700 euroa. Jos aiot asentaa ilmastointilaitteen koko kotiisi, voit odottaa maksavasi 5000 - 10 000 euro riippuen siitä, minkä ilmastointilaitteen valitset ja mitä toimintoja haluat siihen.


Tasapainotettu ilmanvaihto

Rakennusten laadunhallintavirasto (dibk) asettaa yleiset vaatimukset asuntojen tyydyttävälle ilmanlaadulle. Tämä tarkoittaa, että ilmanvaihto on mukautettu huoneen suunnitteluun ja käyttöön ja ettei ilma sisällä epäpuhtauksia, jotka voivat aiheuttaa terveysongelmia.


Tasapainotettu ilmanvaihto antaa puhdasta ja raikasta ilmaa asuntoon puhallinjärjestelmän avulla. Tasapainotettu puhallinjärjestelmä imee käytetyn ilman, puhdistaa sen ja palauttaa sen puhtaana takaisin asuntoon. Ilma suodatetaan ja kosteus poistetaan ennen kuin se puhalletaan asuntoon tasaisella lämmöllä.


Uudemmissa asunnoissa ilmanvaihtojärjestelmä on usein piilotettu seiniin ja palkkeihin. Olemassa olevien asuntojen ilmanvaihtojärjestelmien asentaminen ja päivittäminen on monimutkaisempaa ilman, että ilmanvaihtokanavia on näkyvissä.


Jos aiot lisäeristää asuntosi, vaihtaa ikkunat jne., kannattaa ehkä päivittää tasapainotettuun ilmanvaihtojärjestelmään.


Mahdollisuudet vaihtelevat asunnoittain, mutta sinun on varauduttava siihen, että osa ilmanvaihdosta on näkyvissä, jos asennat uuden järjestelmän olemassa olevaan asuntoon.


Tasapainotetun ilmanvaihtojärjestelmän hinta

Tasapainotetun ilmanvaihtojärjestelmän asentaminen asuntoon maksaa 5000 - 10 000 euroa. Lopullinen hinta riippuu talon koosta ja siitä, kuinka paljon ylimääräistä työtä asennuksen yhteydessä on tehtävä.


Vesikiertoinen lämmitys

Vesikiertoinen lämmitys on lämmitettyä vettä, jota kierrätetään putkissa tai pattereissa ja joka tuottaa jatkuvaa lämpöä asuntoon ja lämmintä vettä hanasta. Vesikiertoista lämmitystä käytetään usein yhdessä ilma-vesi- tai neste-vesilämpöpumppujen kanssa, mutta se voi käyttää myös bioöljyä, puuta tai pellettiä.


Vesikiertoisen lämmityksen asentaminen olemassa olevaan asuntoon on laaja työ. Siksi vesikiertoinen lämmitys asennetaan tavallisimmin uusia asuntoja rakennettaessa.


Vesikiertoisen lämmityksen hinta

Vesikiertoisen lämmityksen asentaminen on kallista, mutta jos aiot rakentaa uuden talon, se on hyvä sijoitus asuntoon ja tulevaan sähkönkulutukseen. Se on pitkäikäinen ratkaisu, ja nykyaikaiset lämmitysratkaisut on usein mahdollista asentaa olemassa olevaan vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään.


Vesikiertoisen lämmityksen asentaminen maksaa 70 - 100 euroa neliömetriltä. Tyypillisen norjalaisen omakotitalon kokonaiskustannukset ovat 12 000 - 20 000 euroa koosta, kunnosta ja materiaalien käytöstä riippuen.


Energiakaivo ja maalämpö

Kaukana maan alla lämpötila on tasainen ympäri vuoden. Käyttämällä maan sisältämää energiaa energiakaivoa voidaan käyttää asunnon lämmittämiseen tai jäähdyttämiseen.


Energiakaivo on kapea, kallioperään saakka ulottuva porakaivo, jonka lämpötila pysyy suunnilleen samana ympäri vuoden. Norjassa on tavallista, että energiakaivon asentamista varten joudutaan poraamaan 80 - 200 metriä maahan.


Energiakaivoa voidaan käyttää neste-vesimaalämpöpumpun syöttämiseen, jolloin nestetäytteiset putket johdetaan porakaivoon ja pumpataan sitten lämpöpumpun kautta takaisin asunnon lämmitysjärjestelmään.


Se, kuinka pitkälle on porattava käyttökelpoiseen energialähteeseen pääsemiseksi, riippuu asuinpaikkasi kalliosta ja maaperästä. Energiakaivon poraamiseen tarvitaan koneurakoitsija, jolla on oikeanlaista osaamista tämäntyyppiseen työhön.


Lue lisää koneurakoitsijasta

Energiakaivon porauksen hinta

Energiakaivon porauksen kustannukset vaihtelevat sen mukaan, millaiset maaperäolosuhteet porauspaikalla vallitsevat, kuinka kaukana kallio on ja kuinka syvälle energialähteeseen pääsemiseksi on porattava. Jos porattavassa kohteessa on irtomaata, energiakaivossa on oltava teräsvaippaputket, mikä lisää projektin kustannuksia huomattavasti.



Takka, puuliesi, pellettiuuni ja kamiina

Valittavanasi on monia erilaisia tulisijoja ja uuneja, halusitpa sitten käyttää puuta, biokaasua, sähköä, pellettejä tai muuta vastaavaa. Tulisijoja ja uuneja on saatavana vapaasti seisovina malleina, takkasydäminä, perinteisinä puuliesinä tai moderneina ratkaisuina.


Se, mikä sopii parhaiten kotiisi, riippuu useista eri tekijöistä. Tärkeintä on, onko sinulla hormi ja onko se riittävän hyvässä kunnossa käyttöön otettavaksi. Nuohoojan on myös tarkastettava savupiippu ennen tulisijan käyttöä.


Jos asunnossasi ei ole hormia, voit silti käyttää tulisijaa, mutta silloin sinun on löydettävä kotiisi ja käyttötarkoitukseesi sopiva biokaasutakka. Muista, sertifioidun kaasuasentajan on asennettava kaasutakka.


Lue lisää hormista ja savupiipuista täältä

Takan, puulieden ja pellettiuunin asennushinta

Erilaisten tulisijojen ja uunien asennuksesta on vaikea antaa tarkkaa hintaa. Itse tulisijan hinnassa on suuria eroja sen lisäksi, että hormin ja savupiipun on oltava kunnossa ennen tulisijan asentamista.


Takan ja puulieden asennushinta alkaa usein noin 500 eurosta. Tämä ei sisällä materiaaleja ja osia. Jos hormi on huonokuntoinen, sinun on huomioitava sen kunnostuskustannukset.


Biotakka on ratkaisu heille, joilla ei ole hormia mutta jotka haluavat tulisijan. Tarjolla on useita erilaisia ratkaisuja pienistä pöytätakoista suuriin designratkaisuihin, jotka lämmittävät hyvin. Hinta vaihtelee 50 eurosta useisiin tuhansiin, riippuen valinnastasi.










Julkaistu 30. marras 2022, 10:57

Päivitetty 21. maalis 2024, 13:32