Talo ja piha

Aidat ja portit

Tarvitsetko uuden aidan ja uuden portin?

Suunnitteletko rakentavaksi aidan ja portin tai remontoivasi olemassa olevat? Aioitpa hankkia verkkoaidan, riukuaidan tai näköesteen: Remppatorista löydät ammattitaitoiset urakoitsijat, jotka voivat auttaa sinua sekä projektin suunnittelussa että toteutuksessa.

Aloita täältä

Kuinka paljon maksaa aidan ja portin rakentaminen?


Aidan ja portin rakentamisen kustannukset vaihtelevat sen mukaan, millaisen aidan ja portin tarvitset, kuinka pitkä ja korkea aidan on oltava ja millaisia materiaaleja valitset.


Yleensä aidan ja portin rakentaminen maksaa 50 - 100 euroa tunnissa, kun urakoitsija pystyttää ne. Hinta riippuu siitä, kuinka paljon työtä on tehtävä ja kuinka paljon materiaaleja ja laitteita työn tekemiseen tarvitaan.


Laajuus ja monimutkaisuus

Jos aiot rakentaa aidan ja portin, projektin laajuus ja monimutkaisuus riippuvat enimmäkseen koosta ja siitä, kuinka aita ankkuroidaan maahan.


Se, kuinka kauan aidan ja portin rakentaminen kestää, riippuu siitä, aiotko hankkia valmiin aidan, joka tarvitsee vain pystyttää, vai onko se rakennettava tontilla.


Tavallisesti ammattilaiselta menee muutama päivä aidan ja portin rakentamiseen, kun taas valmiin aidan voi pystyttää muutamassa tunnissa. Jos aiot myös maalata aidan, siihen voi kulua useita päiviä.


Jos projektisi edellyttää hakemusta, sinun on myös maksettava siitä, että kunta käsittelee rakennuslupahakemuksesi.


Urakoitsijat

Kun rakennat aidan tai portin, on hyvä hankkia apua ammattitaitoisilta urakoitsijoilta. Silloin voit olla varma, että saat turvallisen ja vankan lopputuloksen, joka kestää pitkään.


Aidan ja portin rakentamiseen tarvitaan yleensä puuseppä tai kirvesmies ja sähköasentaja, jos aiot pystyttää ajotielle sähköisen portin. Jos aiot maalata uuden tai vanhan aidan tai portin, tarvitset maalarin.


Seikat, jotka voivat nostaa projektisi hintaa

On olemassa monia tekijöitä, jotka vaikuttavat aidan ja portin kokonaishintaan. Yleisiä hintoihin vaikuttavia tekijöitä ovat aidan korkeus ja pituus sekä materiaalivalinta ja pintakäsittely.


Kun rakennat aidan ja portin, eri materiaalityyppien välillä on laatueroja. Halusitpa minkälaisen aidan ja portin tahansa, laadukkaan ja kestävän materiaalin valinta on hyvä sijoitus. On olemassa myös huoltovapaita aitoja ja portteja.Puuaita

Jos haluat merkitä tontin rajan, turvata portaat tai verannan, tai luoda alueen, jossa koira voi juosta vapaasti, voit rakentaa aidan. Aita voidaan rakentaa monella eri tyylillä ja eri materiaaleista. Yleisin puutarha-aita on puinen.


Puuaita voidaan rakentaa joko vaakalaudoituksella tai säleaidaksi pystylaudoituksella. Voit valita, kuinka leveät laudat haluat ja kuinka suuri lautojen välisen tilan on oltava. Se, miltä aidan pitäisi näyttää, riippuu talosi tyylistä ja muusta ympäristöstä.


Aidat, joissa on vaakalaudoitus, on yleensä helppo rakentaa, ja ne sopivat hyvin tarkoitukseen, jos aiot rakentaa vain yksinkertaisen aidan tontin ympärille. Jos aiot pystyttää aidan mökin ympärille, voit esimerkiksi rakentaa riukuaidan.


Jos aiot rakentaa säleaidan, lautojen yläosat voidaan leikata eri tavoin riippuen siitä, millaisen tyylin haluat aitaan. Terävä kärki on yleinen, mutta siinä voi olla myös suora tai kaareva yläosa, leikkauksia tai vaakalauta päällä.


Kun rakennat puutarhaan puuaidan, voit valita useista eri puulajeista ja pintakäsittelyistä. Käsittelemätön puutavara on yleensä järkevin ratkaisu, mutta vaatii usein pintakäsittelyä. Siksi voi olla kannattavaa sijoittaa esimerkiksi painekyllästettyyn puutavaraan, joka tarvitsee vain maalata.


Jos et halua käyttää aikaa aidan maalaamiseen ja huoltoon, voit rakentaa aidan komposiitista. Komposiitti on puun ja muovin seos, jolla on pitkä käyttöikä, jopa kovassa säässä.


Riippumatta siitä, millaisen aidan aiot rakentaa, aidan käyttöikä riippuu siitä, miten hyvin se on ankkuroitu maahan. Jotta aita olisi vakaa, on tärkeää, että aidalla on hyvä perusta.


Jos aita on korkealla tai jos tontillasi on lyhyt matka alas vuorelle tai kukkulalle, betonipylväsperustukset ovat suositeltavia. Käyttämällä ammattitaitoisia urakoitsijoita voit olla varma, että sekä perustus että aita rakennetaan hyvin.


Jos aiot asentaa kaiteen verannalle tai parvekkeelle, joka on yli puoli metriä maanpinnan yläpuolella, sen on oltava vähintään metrin korkuinen, jos tasoero on enintään 10 metriä. Jos tasoero on yli 10 metriä, aidan on oltava vähintään 1,2 metriä korkea.


Jos rakennat kaiteen portaisiin, sen korkeuden on oltava vähintään 0,9 metriä lattian tai portaiden yläpuolella.


Aitaan ei yleensä tarvita rakennuslupaa, kunhan aita on enintään 1,5 metriä korkea ja rakenteeltaan avoin. Jos haluat pystyttää aidan terassille, se voi olla enintään 1,2 metriä korkea ilman lupaa.


Jos aiot pystyttää aidan naapuritonttia vasten, on tärkeää, että sovitte, miltä aita näyttää, kuka sitä huoltaa ja miten kustannukset jaetaan.


Puuaidan hinta

Puuaidan hinta riippuu siitä, kuinka pitkän ja korkean aidan haluat, puulajin ja pintakäsittelyn valinnasta sekä siitä, miten aita on rakennettu ja millaiset perustukset sillä on. Vaakalaudoitettu aita on vaakalaudoitus, on usein yksinkertaisempi ja järkevämpi rakentaa kuin aita, jossa on pystylaudoitus.


Yksinkertaisen riukuaidan hinta on yleensä 15 - 20 euroa metriltä materiaalien osalta, kun taas komposiittimateriaalista valmistettu aita voi maksaa 150 - 200 euroa metriltä materiaalien osalta. Lisäksi on maksettava kustannukset ammattilaiselle, joka pystyttää aidan. Urakoitsija maksaa yleensä 50 - 100 euroa tunnilta.


Koska aidan on kestettävä kaikenlaista säätä, kannattaa valita laadukkaita materiaaleja. Huoltovapaa aita maksaa yleensä enemmän kuin materiaalit, jotka vaativat säännöllistä huoltoa. Voit kuitenkin säästää kustannuksia ajan myötä, sillä sinun ei tarvitse maksaa pohjakäsittelystä tai maalauksesta.


Jos joudut hakemaan rakennuslupaa aidan rakentamiseen, sinun on varauduttava siihen, että hakemusprosessi aiheuttaa lisäkustannuksia.


Verkkoaita, teräsaita ja muut metalliaidat.

Jos haluat tukevan aidan, jota on helppo huoltaa, voit pystyttäämetalliaidan tai teräsaidan. Metalli- tai teräsaidan avulla voit saada sekä modernin aidan että perinteisemmän ulkoasun.


Se, miltä aidan pitäisi näyttää, riippuu talosi tyylistä ja muusta ympäristöstä. Verkkoaita tai punosaita on helppo ja nopea asentaa, ja se on hyvä ratkaisu, jos haluat halvan aidan, joka on tiheä ja huoltovapaa.


Jos haluat modernin aidan, voit rakentaa metalli- tai teräsaidan, jossa on vaaka- tai pystypaneeli. Voit myös hankkia kaiteet, joissa on lasit tai reikälevyt. Jos haluat perinteisempää tyyliä, voit asentaa aidan, joka on takorautaa tai valurautaa.


Riippumatta siitä, kuinka pystytät aidan, on tärkeää, että -aita on vakaa, ja hyvällä perustalla pidennät aidan käyttöikää. Jos rakennat aidan korkealle tai jos tontilla on lyhyt matka alas vuorelle tai kukkulalle, on suositeltavaa käyttää betonipylväsperustuksia. Ammattitaitoisten urakoitsijoiden avulla varmistat, että sekä perustus että aita on tehty hyvin.


Jos aiot rakentaa kaiteen verannalle tai parvekkeelle, joka on yli puoli metriä maanpinnan yläpuolella, sen on oltava vähintään metrin korkuinen, jos tasoero on enintään 10 metriä. Jos tasoero on yli 10 metriä, aidan on oltava vähintään 1,2 metriä korkea.


Jos asennat kaiteen portaisiin, sen on oltava vähintään 0,9 metrin korkeudella lattiasta tai portaista.


Et yleensä tarvitse rakennuslupaa aidan pystyttämiseen, kunhan aita on enintään 1,5 metriä korkea ja rakenteeltaan avoin. Jos aiot rakentaa aidan terassille, se voi olla enintään 1,2 metriä korkea ilman lupaa.


Jos aiot rakentaa aidan tontin ympäri, on tärkeää, että sovit naapurien kanssa, miltä aita näyttää, kuka sitä huoltaa ja miten kustannukset jaetaan.


Verkkoaidan ja teräsaidan hinta

Metalli- tai teräsaidan kustannukset riippuvat siitä, kuinka pitkä ja korkea aidan on oltava, materiaalivalinnasta ja muotoilusta sekä siitä, miten aita kiinnitetään maahan.


Verkkoaidan hinta on noin 30 euroa metriltä materiaalien osalta, kun taas muut metalli- ja teräsaidat maksavat yleensä 100 - 200 euroa metriltä verkon osalta. Lisäksi on maksettava kustannukset urakoitsijalle, joka pystyttää aidan. Urakoitsija maksaa yleensä 50 - 100 euroa tunnilta.


Jos rakentamasi aita edellyttää hakemusta, sinun on varauduttava siihen, että hakemusprosessi aiheuttaa lisäkustannuksia.Näköesteet

Jos haluat näkösuojan, joka suojaa tuulelta, katseilta tai pölyltä, voit rakentaa näköesteen. Näköeste on sovitettava ympäristöön ja talon rakennustyyliin. Samalla se on rakennettava oikein sen mukaan, mitä vastaan halutaan suojautua.


Jos näköesteen halutaan suojaavan tuulelta, on tärkeää, että sitä ei rakenneta täysin tiiviiksi aidaksi. Näin estetään tuulen nousu näköesteen yli ja turbulenssin syntyminen tuulen puolelle. Sen sijaan kannattaa rakentaa kaksinkertainen aita porrastetuin laudoituksin tai peittää noin 3/4 seinäalasta verhouksella. Tuulisermi voidaan rakentaa sekä pysty- että vaakaverhouksella ja sen on oltava vähintään 1,5 metriä korkea.


Jos haluat suojata katseilta, sinun on rakennettava näköeste, joka on 1,2-2 metriä korkea riippuen tonttiasi ympäröivästä maastosta ja siitä, mitä se suojaa. Kun haluat suojata katseilta, kannattaa käyttää leveää lautaa eikä kapeita lautoja, joiden välissä on paljon rakoja.


Jos asut vilkasliikenteisen tien tai muun pölynlähteen vieressä, voit rakentaa eristetyn pölysuojan. Jotta näköeste suojaisi pölyltä, on tärkeää, että se on mahdollisimman korkea ja tiiviisti maata vasten. Sen on myös oltava kiinnitetty kiinteään rakenteeseen, kuten taloon tai muuriin,  ja sen on oltava riittävän pitkä, jotta pöly ei pääse kiertämään näköestettä.


Kun aiot rakentaa näköesteen, on tärkeää, että perustukset ovat hyvät. Korkeille aidoille, kuten näköesteille, on suositeltavaa rakentaa betonipylväsperustukset. Silloin voit olla varma, että aidan tolpat ovat vakaat.


Jos rakennat näköesteen, se voi olla enintään 1,8 metriä korkea ja 10 metriä pitkä ilman lupaa, kunhan se on yli metrin etäisyydellä naapurin rajasta. Jos haluat pystyttää useita näköesteitä yhdessä, sinun on haettava rakennuslupa.


Näköesteen hinta

Näköesteen kustannukset riippuvat koosta, materiaalivalinnasta ja pintakäsittelystä sekä siitä, kuinka paljon perustusten rakentaminen vaatii pohjatöitä.


Tuulelta tai katseilta suojaavan puisen näköesteen hinta on yleensä noin 30 euroa metriltä. Jos tarvitset eristetyn pölysuojan, se maksaa todennäköisesti 80 - 100 euroa metriltä.


Jos joudut hakemaan rakennuslupaa näköesteen rakentamiseen, sinun on varauduttava siihen, että hakemusprosessi aiheuttaa lisäkustannuksia.Portti

Jos aiot rakentaa portin aitaan, voit valita monista eri vaihtoehdoista riippuen siitä, mihin portti tulee ja mihin sitä käytetään. Voit esimerkiksi rakentaa pienen ja yksinkertaisen portin puutarhaan tai isomman sähköportin ajotielle.


Se, miltä portin pitäisi näyttää ja mitä materiaalia sen pitäisi olla, riippuu siitä, millainen aita sinulla on tai millaisen aiot rakentaa. Voit hankkia sekä verkkoaitoja, teräsaitoja että puuaitoja, joissa on portti ja jotka ovat samantyylisiä.


Minkälaisen portin tarvitsetkin, on tärkeää, että se on tukeva, siinä on vahvat saranat ja se on hyvin ankkuroitu maahan. Näin estetään porttilehden roikkuminen ja se, ettei sitä voi sulkea.


Jos aiot hankkia portin, jossa on leveä porttilehti, porttipylvään betoniperustus on suositeltavaa. Jos aiot rakentaa ajoportin, sen leveyden on oltava vähintään 2,4 metriä. Voit käyttää sitä joko kahden porttilehden kanssa tai yhtenä, leveänä porttina.


Portin hinta

Portin hinta riippuu koosta, materiaalivalinnasta ja siitä, miten portti halutaan avata.


Yksinkertaisen puuportin hinta on yleensä noin 100 euroa, kun taas isompi puukaksoisportti voi maksaa jopa 500 euroa. Teräksestä tai metallista valmistettu portti maksaa yleensä 150 - 1000 euroa.
Muun tyyppiset aita- ja porttiprojektit


Aitojen ja porttien kunnossapito ja remontointi

Jotta aitasi ja porttisi pysyisivät parhaassa mahdollisessa kunnossa, on suositeltavaa suorittaa säännöllisiä huoltotoimenpiteitä. On suositeltavaa pestä aidat ja portit joka vuosi riippumatta siitä, minkä tyyppinen aita ja portti sinulla on.


Jos aita ja portti on valmistettu materiaalista, joka ei ole huoltovapaa, myös ne on käsiteltävä maalilla, pohjusteella tai öljyllä tasaisin väliajoin. Se, kuinka usein aita ja portti on käsiteltävä, riippuu asuinpaikkasi sääolosuhteista ja käyttämäsi pintakäsittelyn laadusta. Jos haluat minimoida kunnossapidon, valitse huoltovapaat aidat ja portit.


Jos aidassa tai portissa on rikkinäisiä tai vaurioituneita osia, ne on vaihdettava. Lahovaurioiden välttämiseksi on suositeltavaa poistaa rikkaruohot, multa tai pienet pensaat, jos ne joutuvat kosketuksiin aidan päiden kanssa.

Julkaistu 28. marras 2022, 09:22

Päivitetty 01. helmi 2024, 13:21

Saa tarjouksia päteviltä yrityksiltä

Kuvaile projektisi ja saa tarjouksia lähellä olevilta yrityksiltä - maksutta.

Aloita tästä