Aiotko rakentaa uuden talon?

Suunnitteletko uutta omakotitaloa? Aiotpa rakentaa arkkitehdin suunnitteleman talon tai talon, johon sisältyy vuokrahuoneisto, voit saada apua Remppatorin ammattitaitoisilta urakoitsijoilta. Julkaise työilmoitus tänään, niin saat hyviä tarjouksia – täysin maksutta!
  • Julkaise työilmoitus ilmaiseksi
  • Vastaanota ei-sitovia tarjouksia yrityksiltä
  • Valitse paras tarjous

Saa tarjouksia päteviltä yrityksiltä

Kuinka paljon uuden talon rakentaminen maksaa?

Uuden talon rakentaminen maksaa noin 3300 euroa neliömetriltä. Tämä hinta sisältää suurimman osan projektista, mukaan lukien projektinhallinnan, työn ja materiaalit. Tonttiin, arkkitehtiin ja hakemuksiin liittyvät kustannukset tulevat lisäksi.


Esimerkiksi 150 neliömetrin talon rakentamisen kokonaiskustannukset ovat noin 500 000 euroa tontin hinnasta riippuen.


Laajuus ja monimutkaisuus

Uuden omakotitalon rakentaminen on suuri projekti. Siinä vaaditaan hyvää suunnittelua, projektirahoituksen hallintaa ja päteviä ammattilaisia. Kun aloitat taloprojektin, on siis tärkeää, että sinulla on suunnitelmat valmiina ja että käytät osaavia urakoitsijoita.


On olemassa useita tekijöitä, jotka vaikuttavat uuden talon rakentamisen kokonaiskustannuksiin. Ennen kaikkea talon koko on ratkaiseva. Tietenkin olisi edullisempaa rakentaa pieni talo, ja lisäksi se veisi vähemmän aikaa. On kuitenkin olemassa tiettyjä kuluja, joihin asunnon koko ei vaikuta, ja siten neliöhinta voi laskea hieman, jos rakennat isomman asunnon.


Myös tontin muodot vaikuttavat hintaan. Esimerkiksi talon rakentaminen kaltevalle tontille on vaativampaa kuin tasaiselle rakentaminen. On kuitenkin olemassa joitakin etuja, kuten se, että kaltevilla tonteilla on edullisempi hinta, ja niillä on yleensä paremmat näkymät sekä paremmat aurinko-olosuhteet.


Kun rakennat uuden talon, on tärkeää, että kaikki hakemukset ovat järjestyksessä. Aloita hakemusprosessi hyvissä ajoin, jotta sinulla on kaikki hyväksynnät valmiina ennen rakentamisen aloittamista. Jos aloitat rakentamisen ennen kuin hakemukset on käsitelty, on vaarana, että joudut purkamaan tai rakentamaan uudelleen prosessin aikana.


Urakoitsija

Projektiin palkattavat urakoitsijat vaikuttavat luonnollisesti sen hintaan. Mitä enemmän urakoitsijoita tarvitset, sitä kalliimmaksi se tulee.


Kun rakennat uuden talon, kannattaa yleensä palkata pääurakoitsija. Pääurakoitsijalla on kokonaiskuva projektista koko ajan, ja hän auttaa sinua prosessin kaikissa vaiheissa. Pääurakoitsija voi muun muassa auttaa sinua suunnittelussa, budjetissa ja hakemusten tekemisessä sekä hankkia tarvitsemasi ammattilaiset, materiaalit ja laitteet.


Yleensä tarvitset useita erilaisia urakoitsijoita, kun rakennat uuden talon. Tyypillisessä talossa tarvitaan yleensä puuseppä, katontekijä tai peltiseppä ja muurari tai maalari ulkotöihin.


Vettä ja viemäröintiä varten tarvitaan putkimies, ja sähköasentajaa tarvitaan kodin sähköjärjestelmän asentamiseen. Todennäköisesti sinun on myös tehtävä joitakin maanrakennustöitä tontilla, jolloin tarvitset koneurakoitsijan.


Seikat, jotka voivat nostaa asuntoprojektisi hintaa

Uuden talon rakentamisen kokonaiskustannuksiin vaikuttavat monet tekijät, jotka ovat ratkaisevia sen kannalta, kuinka kalliiksi hanke tulee.


Kuten edellä mainittiin, asunnon koolla on merkitystä hinnan kannalta, mutta myös materiaalivalinnoilla on suuri vaikutus kustannuksiin. Jos valitset kalliimpia materiaaleja, kokonaiskustannukset nousevat.


Jos aiot käyttää arkkitehtiä, se lisää myös projektin kustannuksia. Saattaa kuitenkin olla syytä käyttää arkkitehtiä talosi suunnitteluun. Saat hyvän kodin, joka on mukautettu toiveidesi ja tarpeidesi mukaan, ja voit saada korkeamman myyntihinnan, jos haluat myydä sen myöhemmin. Se, että talo on arkkitehdin suunnittelema, on usein merkki kodin laadusta.


Jos päätät asentaa kotiisi erilaisia älytaloratkaisuja tai muita erityismukautuksia, se vaikuttaa myös talon kokonaiskustannuksiin. On olemassa monia erilaisia ratkaisuja, jotka voivat helpottaa jokapäiväistä elämää ja joiden avulla voit muokata kotiasi entistä yksilöllisemmäksi.



Erilaiset asuntohankkeet
Jos aiot rakentaa uuden kodin tai tehdä muutoksia nykyiseen, on olemassa useita eri mahdollisuuksia. Jos aiot rakentaa uuden talon, arkkitehdin suunnittelema talo saattaa olla houkutteleva, tai mietitkö, miten talo voidaan rakentaa ympäristöystävälliseksi?

Jos haluat laajentaa ylöspäin jo olemassa olevaa taloa, voit arvioida, onko käytännöllisempää tehdä laajentaa sivulle vai ylöspäin.


Arkkitehdin suunnittelema talo

Kun rakennat uuden talon, kannattaa yleensä palkata arkkitehti. Arkkitehti voi arvioida, mikä sopii parhaiten tontillesi, ja voitte sopia suunnitteluratkaisusta , joka on mukautettu juuri sinulle ja tarpeisiisi. Käyttämällä arkkitehtia sinulla on suuri mahdollisuus saada juuri sellainen koti kuin haluat.


Lue lisää arkkitehdin käytöstä täältä.

Ympäristöystävällinen passiivitalo

Jos olet kiinnostunut rakentamaan ympäristöystävällisesti, on olemassa useita mahdollisuuksia. Muun muassa niin sanottujen passiivitalojen rakentamisesta on tullut hyvin suosittua – eikä syyttä. Passiivitalo on talo, joka kuluttaa huomattavasti vähemmän energiaa kuin tavallinen talo paremman eristyksen, tehokkaiden lämmitysratkaisujen ja pienempien ilmavuotojen ansiosta.

Passiivitalon rakentaminen on yleensä 5-10 prosenttia kalliimpaa kuin perinteisen talon, mutta nämä kustannukset saadaan takaisin pienempinä sähkökuluina, kun talo otetaan käyttöön. Energiankäyttöön ja ympäristöystävällisiin ratkaisuihin kiinnitetään yhä enemmän huomiota, joten passiivitalot ovat järkevä sijoitus.


Rakenna talo, jossa on kellarihuoneisto tai vuokra-asunto

Kun rakennat uuden talon, kannattaa ehkä tarkastella vuokrausmahdollisuuksia. Vuokra-asunto voi nostaa talon arvoa vuokratulojen lisäksi. Jos sinulla on siihen mahdollisuus, tämä voi olla hyvä sijoitus.


Jos rakennat vuokraosan, se kannattaa suunnitella hyvin. Sinun on mietittävä, kuinka vuokra-asunto erotetaan omasta asunnostasi, kuinka erillinen sisäänkäynti ratkaistaan ja kuinka vuokra-asunto voidaan myöhemmin liittää osaksi pääasuntoa.


On olemassa myös omat sääntönsä siitä, mikä on hyväksytty vuokra-asunto. Vaatimuksiin kuuluvat oma kylpyhuone, erillinen sisäänkäynti, paloturvallisuusvaatimukset ja kattokorkeus. Sovellettaviin vaatimuksiin kannattaa tutustua ennen rakennusprojektin aloittamista.


Laajenna sivulle tai ylöspäin

Jos sinulla on jo olemassa oleva asunto, mutta haluat lisää tilaa, ylöspäin laajentaminen voisi olla sopiva ratkaisu. Riippuen siitä, onko tonttisi pieni vai suuri, voit laajentaa taloa joko leveys- tai korkeussuunnassa.


Jos haluat laajentaa taloa, on mahdollista rakentaa niin sanottu lisäosa. Lisäosa on asunnon pohjapinta-alan laajennus, jossa asuntoa laajennetaan leveys- tai pituussuunnassa. Lisäosaan ei tarvita rakennuslupaa, jos sen koko on alle 15 neliömetriä, jos se ei ole tarkoitettu vuokrattavaksi tai jos se ei ylitä nykyisen asunnon korkeutta. Sen on myös sijaittava vähintään neljän metrin etäisyydellä naapurin rajasta.


Ylöspäin laajentaminen tarkoittaa asunnon laajennusta, jossa rakennetaan olemassa olevan talon päälle. Tyypillinen ylöspäin laajennus voi olla lisäkerros. Ylöspäin laajentaminen edellyttää aina rakennuslupahakemusta, olipa kyseessä purkaminen tai uuden rakentaminen.


Lue lisää ylöspäin laajentamisesta täältä.

Uuden autotallin rakentaminen

Jos olet rakentamassa uutta taloa, kannattaa ehkä rakentaa autotalli samaan aikaan. Ehkä on hyvä ajatus rakentaa talo ja autotalli yhdessä? Autotalli tarjoaa varastointimahdollisuuksia autojen pysäköinnin lisäksi, ja autotalliin voi rakentaa jopa vuokra-asunnon.






Julkaistu 29. marras 2022, 12:33

Päivitetty 21. maalis 2024, 13:47