Talo ja piha

Pergola, piharakennus ja viherhuone

Aiotko rakentaa pergolan, piharakennuksen tai viherhuoneen?

Suunnitteletko pergolan, piharakennuksen tai viherhuoneen rakentamista tai nykyisen remontointia? Riippumatta siitä, haluatko katollisen pergolan vai pienen piharakennuksen ulos: Remppatorilta löydät ammattitaitoiset urakoitsijat, jotka voivat auttaa sinua sekä projektin suunnittelussa että toteutuksessa.

Hanki apua rakentaaksesi pergolan, piharakennuksen tai viherhuoneen

Paljonko pergolan, piharakennuksen tai viherhuoneen rakentaminen maksaa?

Pergolan, piharakennuksen tai viherhuoneen rakentamiskustannukset riippuvat siitä, mitä haluat rakentaa, kuinka suuri se on, millaisista materiaaleista ja miten se rakennetaan.


Yleensä pergola maksaa 500 - 8 000 euroa. Jos haluat piharakennuksen, se maksaa keskimäärin 5000 - 30 000 euroa, kun taas viherhuone voi maksaa 1500 - 15 000 euroa.


Laajuus ja monimutkaisuus

Jos olet rakentamassa pergolaa, piharakennusta tai viherhuonetta, projektin laajuus ja monimutkaisuus riippuvat pitkälti rakennuksen koosta ja rakenteista.


Pergola voidaan yleensä asentaa muutamassa tunnissa, kun taas piharakennuksen tai viherhuoneen pystytys kestää usein muutaman päivän. Jos tarvitset suuren viherhuoneen tai piharakennuksen, sen rakentaminen vie muutaman päivän enemmän aikaa.


Urakoitsija

Kun rakennat pergolan, piharakennuksen tai viherhuoneen, on hyvä hankkia apua ammattitaitoisilta urakoitsijoilta. Silloin voit olla varma, että saat haluamasi lopputuloksen ja että saat oleskelutilan, josta voit nauttia monta vuotta.


Pergolan, piharakennuksen tai viherhuoneen rakentamiseen tarvitaan yleensä puuseppä tai kirvesmies. Jos haluat asentaa myös katon, sinun on ehkä palkattava katontekijä.


Jos haluat antaa projektille oman leimasi tai saada räätälöityjä ratkaisuja, kannattaa ehkä pyytää apua arkkitehdiltä.


Seikat, jotka voivat nostaa projektisi hintaa

On olemassa monia tekijöitä, jotka vaikuttavat pergolan, piharakennuksen tai viherhuoneen kokonaishintaan. Tavallisia hintatekijöitä ovat koko, materiaalien valinta, valaistus ja lämmitys räätälöityjen ratkaisujen lisäksi.


Koska pergoloita, piharakennuksia ja viherhuoneita on monenlaisia, on tärkeää arvioida tarpeet ja kustannukset ennen kuin päätät, minkä tyyppisen haluat.


Pergola

Jos haluat ulos viihtyisän oleskelutilan, jossa voit istua varjossa kuumina ja aurinkoisina päivinä, voit rakentaa pergolan. Pergola koostuu yleensä pylväistä ja palkeista ilman kattoa ja seiniä. Siksi se on usein yksinkertainen ja kohtuullinen projekti toteuttaa.


Pergola sopii erinomaisesti köynnöskasvien kasvattamiseen. Kun kasvit kasvavat, sinulla on mukava, viileä ulkotila.


Jos rakennat pergolan, se voidaan rakentaa monessa eri muodossa ja koossa ja monesta eri materiaalista. Jos pidät luonnollisesta tyylistä, voit valita puupergolan. Jos haluat nykyaikaisemman rakenteen, joka vaatii vähemmän huoltoa, voit rakentaa pergolan alumiinista tai vinyylistä.


Voit rakentaa vapaasti seisovan pergolan esimerkiksi terassille tai kattoterassille tai seinään kiinnitettävän pergolan. Jos rakennat pergolan talon seinän viereen, se muodosta myös pergolalle seinän. Rakenteesta tulee myös vakaampi.


Pergolan sijaintipaikka riippuu siitä, mihin aiot käyttää sitä ja millaisten kasvien haluat kiipeilevän siinä. Se kannattaa sijoittaa istutukselle sopivien aurinko-olosuhteiden mukaan ja huolehtia siitä, että se on suojassa ankarilta sääolosuhteilta.


Jos haluat enemmän suojaa, voit rakentaa pergolan, jossa on katto ja seinät. Voit asentaa erityyppisiä seiniä, kuten rullaverhot, säleet tai kankaat, joko liukuvina seininä tai pysyvinä ratkaisuina.


Jos haluat katollisen pergolan, voit käyttää esimerkiksi avattavaa markiisia tai purjekangasta. On myös mahdollista asentaa lasikatto tai muovikatto tai yhdistää eri ratkaisuja. Pergolassa voi olla tasakatto tai harjakatto. Voit myös hankkia automaattisia ratkaisuja sekä kattoon että seiniin.


Pieni pergola ei yleensä vaadi lupahakemusta, kunhan pergola ei ole yli 50 neliömetrin kokoinen ja se on sijoitettu vähintään metrin etäisyydelle naapurin rajasta.


Pergolan hinta

Pergolan hinta riippuu koosta, materiaalivalinnoista ja kattoratkaisusta, valaistuksesta, lämmityksestä ja mahdollisista yksilöllisistä ratkaisuista.


Pergolan hinta voi olla 500 - 10 000 euroa. Koska pergolan on kestettävä säätä, on suositeltavaa valita korkealaatuinen pergola.


Jos rakennat puupergolan, kuusi tai mänty voi olla järkevä vaihtoehto. On olemassa myös muita, lähes huoltovapaita puulajeja, joita voit käyttää. Ne maksavat yleensä enemmän.


Yksinkertainen pergola, jossa on avoin katto, on yleensä halvin ratkaisu. Jos haluat pergolaan erityyppisen katon, kuten lamellikaton tai kattokankaan, joka voidaan tarvittaessa vetää päälle, tämä voi nostaa hintaa. On olemassa myös automaattisia kattoratkaisuja, jotka maksavat vielä enemmän.


Yleisintä on ostaa valmis pergola, joka tarvitsee vain toimittaa ja koota rakennuspakettina. Jos haluat pergolan, jonka ratkaisut on sovitettu juuri sinun taloosi ja puutarhaasi, voit palkata arkkitehdin. Se nostaa projektin kokonaishintaa.


Piharakennus

Jos haluat pidentää puutarhakautta ja ulkona istumisen tunnetta, piharakennuksen rakentaminen voi olla hyvä ajatus. Piharakennuksessa on seinät, katto ja ovi, joten voit avata tai sulkea huoneen sään ja lämpötilan mukaan.


Piharakennuksen avulla laajennat kotisi käyttötilaa, ja voit siirtää päivälliset, lukunurkkaukset ja muut aktiviteetit ulos puutarhaan. Piharakennuksessa voidaan myös säilyttää talvella ulkokalusteita ja puutarhavälineitä tai säilyttää kasveja lämpimässä paikassa varhain keväällä.


Kun rakennat piharakennuksen, voit valita useista eri vaihtoehdoista. Piharakennus voidaan rakentaa joko talon jatkeeksi tai itsenäiseksi piharakennukseksi. Piharakennuksen sijaintipaikka riippuu siitä, mihin aiot käyttää sitä ja millaiset valo- ja aurinko-olosuhteet puutarhassasi ovat.


Jos sinulla on pieni puutarha tai haluat, että piharakennus toimii talon jatkeena, seinään asennettava piharakennus voi olla hyvä ratkaisu. Jos haluat talon ulkopuolisen tilan, jolla saat hieman vaihtelua kotiin, voit rakentaa vapaasti seisovan piharakennuksen.


Voit rakentaa piharakennuksen useista eri materiaaleista ja erilaisilla ratkaisuilla. Jos haluat puisen piharakennuksen, se saattaa vaatia enemmän huoltoa kuin esimerkiksi alumiininen piharakennus.


Jos haluat avata piharakennuksen puutarhaan, voit asentaa taitto-ovet tai liukuovet. Jos haluat lämmitettävän huoneen, voit rakentaa piharakennuksen, jossa on takka tai asentaa muun lämmityksen.


Jos sinulla on jo terassi tai veranta, voit lasittaa sen, niin saat piharakennuksen terassille.


Valitsitpa minkälaisen piharakennuksen tahansa, on tärkeää, että rakenne on vankka ja kestää asuinpaikkasi ilmastoa. Jos asut paikassa, jossa kesäkausi on lyhyt, tai aiot käyttää piharakennusta myös keväällä ja syksyllä, piharakennuksen eristäminen voi olla hyvä ajatus.


Pienelle piharakennukselle ei yleensä tarvita rakennuslupaa, kunhan piharakennus on alle 50 neliömetrin kokoinen ja sijaitsee vähintään metrin päässä naapurin rajasta. Jos piharakennukseen tulee märkätila tai jos sitä käytetään asuntona, sinun on haettava lupaa.


Piharakennuksen hinta

Piharakennuksen hinta riippuu muun muassa koosta, materiaalivalinnoista, lasityypistä ja katosta, siitä, onko piharakennus eristetty vai ei, sekä mahdollisista erikoisratkaisuista.


Yksinkertaisen piharakennuksen hinta on yleensä noin 5000 euroa. Suuremmat piharakennukset voivat maksaa jopa 30 000 euroa. Ne antavat myös enemmän käyttömahdollisuuksia.


Monet piharakennukset toimitetaan pakettina, jonka pystyttämisessä voit saada apua. Jos sinulla on erityisiä toiveita piharakennuksen suhteen, voit pyytää arkkitehtiä piirtämään sen. Tämä lisää projektin kokonaiskustannuksia, mutta samalla saat piharakennuksen, joka täyttää kaikki tarpeesi ja sopii täydellisesti yhteen talon ja puutarhan kanssa.


Jos joudut hakemaan rakennuslupaa piharakennuksen rakentamiseen, sinun on varauduttava siihen, että hakemusprosessi aiheuttaa lisäkustannuksia.


Viherhuone

Jos haluat paikan, jossa voit yhdistää puutarhan ja oleskelutilan, voit rakentaa viherhuoneen. Viherhuone tarjoaa suotuisat olosuhteet kasvien kasvattamiselle, ja kasvukausi voi olla pidempi.


Viherhuoneesta saat lämpimän paikan, jossa sekä sinä että kasvisi pääsette pakoon kylmiä lämpötiloja ja sateita. Jos aiot käyttää viherhuonetta oleskeluun, on hyvä varata hieman lisätilaa.


Kun rakennat viherhuoneen, voit valita useista eri vaihtoehdoista. Voit sijoittaa perinteisen viherhuoneen terassille tai puutarhaan, tai rakentaa viherhuoneen seinän viereen. Jos sinulla on pieni puutarha, tämä voi olla hyvä vaihtoehto. Jos asunnossasi on parveke, voit rakentaa pienen viherhuoneen parvekkeelle.


Viherhuoneen sijainti riippuu tonttisi aurinko-olosuhteista. Viherhuone on sijoitettava paikkaan, jossa ei ole liikaa aurinkoa eikä varjoa, jotta kasvit saavat parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet.


Viherhuone voidaan rakentaa useista eri materiaaleista. Useimmiten viherhuone rakennetaan puusta tai teräksestä, ja sen ikkunat ovat lasia tai muovia. Sinun on myös päätettävä, haluatko lattian viherhuoneeseen vai rakennetaanko se suoraan maan päälle.


Viherhuonetta ei voi eristää samalla tavalla kuin piharakennusta. Jotta viherhuone pitäisi lämpöä mahdollisimman hyvin, kannattaa valita ovi ja ikkunat, joilla on hyvät eristysominaisuudet. On myös tärkeää, että viherhuoneessa on hyvät tuuletusmahdollisuudet, jotta sisällä ei ole liikaa kosteutta.


Riippumatta siitä, millaisen viherhuoneen aiot hankkia, on tärkeää, että rakenteella on hyvä perusta ja että se kestää asuinpaikkasi ilmastoa. Jos asut tuulisella alueella, saatat haluta myrskyturvallisen viherhuoneen.


Puutarhassa sijaitsevalle pienelle viherhuoneelle ei yleensä tarvitse hakea rakennuslupaa, kunhan viherhuone on alle 50 neliömetrin kokoinen ja se on sijoitettu vähintään metrin päähän naapurin rajasta.


Viherhuoneen hinta

Viherhuoneen rakentamiskustannukset riippuvat koosta, materiaalivalinnoista ja lasityypistä sekä siitä, onko viherhuone kasteltava itse vai haluatko kastelujärjestelmän. Viherhuoneen hinta on yleensä 1500 - 15 000 euroa.


Jos haluat halvan ja yksinkertaisen viherhuoneen, muovinen viherhuone on järkevä vaihtoehto. Pienet viherhuoneet ovat myös yksinkertaisempia kastella itse, joten sinun ei tarvitse käyttää rahaa kastelujärjestelmään.


Suuremmassa viherhuoneessa voi olla erityyppistä lasia, joka soveltuu hyvin viherhuoneeseen. Ne maksavat enemmän kuin halvemmat lasityypit, mutta helpottavat myös viljelyn onnistumista.


Jos sinulla on suuri viherhuone, mutta haluat vähemmän työtä ja vähemmän kasvien hoitoa, voit harkita kastelujärjestelmän asentamista. Se nostaa projektin kokonaishintaa.
Julkaistu 03. marras 2022, 19:10

Päivitetty 02. helmi 2024, 13:53

Saa tarjouksia päteviltä yrityksiltä

Kuvaile projektisi ja saa tarjouksia lähellä olevilta yrityksiltä - maksutta.

Aloita tästä