Talo ja piha

Piippu/savupiippu

Aiotko korjata tai rakentaa hormin tai savupiipun?

Savupiippuihin ja hormeihin sovelletaan tiukkoja sääntöjä sekä uudisrakentamisen, kunnossapidon että kunnostuksen osalta. Näin lämpöä voidaan hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla ja samalla säilyttää paloturvallisuus, kun tulisija on käytössä.

Aloita piipun asennus tai kunnostus tänään
Riippumatta siitä, aiotko rakentaa uuden piipun, suorittaa huoltotöitä tai kunnostaa olemassa olevaa piippua, sinun on käytettävä ammattilaisia, joilla on asianmukainen sertifiointi ja kokemus savupiipuista ja hormeista.

Paljonko uuden piipun rakentaminen maksaa?Jos joudut asentamaan savuputkia ja rakentamaan uuden savupiipun, joudut käyttämään useita ammattilaisia, mikä nostaa uuden putken hintaa. Kun työskentelet katoilla, joudut useimmiten asentamaan myös rakennustelineet, mikä on myös lisäkustannus.


Uusi piippu edellyttää hakemusta, ja sinun on maksettava kunnalle rakennuslupahakemuksen käsittelystä.

Teräspiippuja toimitetaan pakettina. Näitä käytetään usein savuputkien ja -piippujen asentamiseen pienempiin asuntoihin, kuten mökkiin. Yksinkertaiset teräspiiput maksavat noin 1000 euroa, ja ne voidaan asentaa päivässä. Periaatteessa voit asentaa tällaiset putket itse, mutta savuputkien, savupiippujen ja tulisijojen asentamiseen liittyy tiukkoja sääntöjä - suosittelemme siksi, että käytät aina ammattilaista, kun sinun on tehtävä putkiin liittyviä töitä.


Laajuus ja monimutkaisuus

Upouuden hormin ja savupiipun rakentaminen on kattava työ, ja se tehdään useimmiten silloin, kun rakennat uutta kotia tai teet kodin peruskorjauksen.

Savuputkien ja savupiippujen asennukseen sovelletaan teknisiä rakentamismääräyksiä. Asetuksessa on sääntöjä siitä, miten toimia niin, että takka, savuputki ja savupiippu toimivat optimaalisesti ja ovat turvallisia käyttää.

Kun rakennat uutta piippua, sinun on haettava rakennuslupaa, ja hakemuksessa on oltava vastuullinen hakija. Usein tämän vastuun ottaa toteuttava yritys. Kun piippu on valmis, saatavilla on oltava vaatimustenmukaisuusvakuutus, jossa kuvataan tehty työ.

Uudessa savupiipussa on oltava piipun pellitys ja piipunhattu. Piipun pellitys suojaa säältä ja tuulelta ja pidentää savupiipun käyttöikää. Piipunhattu estää vedon ja sateen tulon piipun läpi. Piipun pellitykset ja piipunhatut toimittaa ja asentaa peltiseppä.


Urakoitsija

Jos sinun on rakennettava kokonaan uusi savuputkisto ja savupiippu, varaudu siihen, että se voi olla laaja työ. Se on projekti, joka toteutetaan usein uuden talon rakentamisen, peruskorjauksen tai talon laajentamisen yhteydessä. Se vaatii huolellista suunnittelua, ja siihen on otettava mukaan useita ammattilaisia.

Jos sinulla ei vielä ole savupiippua, tarvitset kirvesmiehen ja katontekijän, jotka osaavat suunnitella ja rakentaa savuputkiston lattioiden ja kattojen läpi.

Piippu rakentaa useista eri materiaaleista. Yleisin tapa on rakentaa itse hormi Lecasta tai vastaavista materiaaleista, joilla on samat ominaisuudet. Riippumatta siitä, haluatko rakentaa savupiipun luonnonmateriaaleista, tiilestä tai Lecasta, yleensä työn teettämiseen käytetään muuraria. Katontekijän tai peltisepän on asennettava piipun pellitykset.


Seikat, jotka voivat nostaa projektisi hintaa

Tavalliset uuden piipun hintatekijät ovat:


 • Asunnon koko ja kerrosten määrä
 • Materiaalien valinta
 • Hormiin liitettävien tulisijojen määrä
 • Asunnon ikä ja kunto
 • Missä pääsy nuohoojalle on

Piipun saneeraus

Kunnan vastuulla on varmistaa, että savupiippu on nuohottu, mutta sinun vastuullasi asunnonomistajana on varmistaa, että piippu on hyvässä kunnossa.

Piippu on nuohottava joka neljäs vuosi, ja nuohooja voi myös tulla paikalle ja nuohota tarvittaessa. Se, kuinka usein pitäisi nuohota, riippuu siitä, miten ja kuinka usein takkaa käytetään.


Nuohouspalvelut ovat osa kunnan palokuntaa, ja ne voivat havaita mahdolliset savupiippujen ja -hormien vauriot ja antaa suosituksia, jotka olisi tutkittava ennen tulipesän käyttöönottoa. Jos kunta on asettanut tulisijasi käyttökieltoon, se johtuu usein siitä, että piippu on kunnostettava ennen kuin sitä voidaan käyttää.


Merkkejä siitä, että hormi ja savupiippu tarvitsevat kunnostusta:


 • Huono veto ja ilmankierto piipussa
 • Saumat ovat alkaneet murentua pois
 • Piippu on yli 10 vuotta vanha
 • Palavien materiaalien läheisyys

Piipun saneeraushinta

Piippuremontin hinta vaihtelee 2000 - 10 000 euron välillä riippuen siitä, kuinka paljon tehtävää on. Samoin kuin uuden piipun rakentamisessa, myös piipun saneerauksessa vaiheiden määrä, materiaalivalinnat ja hormiin liitettyjen tulisijojen määrä ovat yleisiä hintoihin vaikuttavia tekijöitä.


Muita seikkoja, jotka voivat nostaa piippuremontin hintaa:


 • Korjattavien vaurioiden laajuus
 • Piipun pellityksen ja piipunhatun vaihto
 • Savupiipun ympärillä olevan muurin korjaus

Aiotko rakentaa takan ilman piippua?

On täysin mahdollista rakentaa takka, vaikka asunnossasi ei olisi piippua. Valitettavasti puuhellaa ei voi asentaa ilman savupiippua, mutta on olemassa useita erilaisia piiputtomia kaasutakkoja, jotka tuovat kotiin sekä lämpöä että tunnelmaa.

Biotakka on takka, joka käyttää biokaasua palamiseen ja lämmöntuotantoon ilman savu- tai nokipäästöjä, joten se ei tarvitse hormia eikä savupiippua.

Biotakka on saatavana useina muunnelmina, sekä perinteisinä tulisijoina että nykyaikaisina ja joustavina ratkaisuina: seinään integroituna, katosta roikkuvana tai pöydän koristeena ja vastaavina.


Hormittoman biotakan hinta

Biotakan, jonka ominaisuudet ovat perinteisen takan kaltaiset, hinta voi vaihdella pienen pöytätakan 50 eurosta vapaasti seisovien, kattoon tai seinään kiinnitettävien ratkaisujen 2000 euroon.


Eri tyyppiset hormi- ja savupiipputyöt

Hormin tai savupiipun remontti- tai saneeraustyöt voivat sisältää useita erilaisia asioita. Nämä ovat tavallisimmat hormi- ja savupiippuprojektit.


Piipun huolto

Kuten edellä mainittiin, on kunnan vastuulla varmistaa, että savupiiput nuohotaan säännöllisesti. Asunnon omistajana on kuitenkin sinun vastuullasi huolehtia piipun kunnosta ja varmistaa, että se on hyvässä kunnossa ja toimii asianmukaisesti. Riippuen siitä, kuinka paljon käytät piippua ja kuinka vanha se on, sinun on varmistettava, että sitä huolletaan, jotta sen käyttö on turvallista.


Hyvillä huoltorutiineilla voit suojata kotiasi nokipaloilta ja savupiipun kautta tapahtuvilta vuodoilta sekä havaita mahdolliset savupiipun vauriot tai halkeamat.


Säännöllinen piipun huolto sisältää seuraavat:


 • Noki- ja tuliluukkujen tarkastus. Tarkista, ettei savupiipussa ole “nokitulppia” ja että luukut ovat tiukasti kiinni savupiipussa.
 • Tarkasta savupiipun ulkopuoli. Jos on muodostunut halkeamia, sinun on otettava yhteyttä kuntaan, jotta kunta voi arvioida vahinkojen laajuuden.
 • Tarkista, että savupiippu, savuputket ja tulisijojen liitännät on asennettu rakennusteknisten määräysten mukaisesti. Ota yhteyttä kuntaan, jos olet epävarma.
 • Tarkista, että savupiipun pellitys on vesitiivis.

Se, miten itse savupiippua tulisi huoltaa, riippuu siitä, millainen savupiippu sinulla on. Kunnostetut piiput ja luonnonkivestä, tiilestä tai Lecasta valmistetut savupiiput on tarkastettava ja valvottava eri tavoin. Kunnostetut piiput on huollettava korjauslaastilla tai lietelaastilla.

Luonnonkivi- tai tiilipiippujen kohdalla on tarkistettava, että kivi ja liitokset ovat ehjiä, ja ne on vaihdettava, jos niissä havaitaan vaurioita.


Palolevyjen ja palomuurilevyjen huolto ja korjaus

Palolevyt ja palomuurilevyt kestävät hyvin korkeita lämpötiloja, ja ne on sijoitettava palavien seinien eteen takan ympärille. Eri tulisijoilla on erilaiset vaatimukset palomuurille ja etäisyydelle seinästä. Tarkista asennusohjeet huolellisesti.

Useimmat palomuurit ja palolevyt voidaan maalata tai laatoittaa, kunhan valitset materiaalin tai maalin, joka kestää kovaa kuumuutta. Joitakin palolevytyyppejä ei ole mitoitettu kestämään laattojen painoa, joten tämä kannattaa tarkistaa ennen palomuurin tai palolevyn asentamista.Muista, että sertifioidun tarkastajan on tarkastettava takka asennuksen, vaihdon tai siirron jälkeen.Viimeksi julkaistut työilmoitukset

Savupiipun massaus

04420JÄRVENPÄÄ

Peruskorjattu -50 luvun omakotitalo (kellarikerros ja kaksi asuinkerrosta), korkeus arvio 7-8 m, jossa alkuperäinen savupiippu/hormi, johon liitetty kevyttakka 2021 talon peruskorjauksen yhteydessä. Savukoe tehty 2021 nuohoojan toimesta, tiivis. Piipun pellitykset, hattu ja naakkaverkko asennettu. Yksi tiili irronnut piipun päältä. Tuhka-/nuohousluukku puuttuu. Piipussa useampi hormi, joista yksi käytössä. Pyytäisin tarjouksen käytössä olevan hormin massauksesta, irronneen tiilin korjauksesta ja tuhkaluukun asentamisesta.

Muurari

74700KIURUVESI

Leivinuunin teko

Pellin asennus

46900INKEROINEN

Hormipellin asennus

kamiinan yhdysputkelle reikä hormiin

04390JÄNIKSENLINNA

Kamiinan yhdysputken 150mm, reiän teko 70cm korkeudelle hormiin

takan paikka

33300TAMPERE

Puretun vanhan takan paikalle kestävä pohjavalu sekä hormin teko

Savupiipun kunnostus

71150VARTIALA

Hormin kunnostusViimeisimmät arvioinnit
Piippu

Kaikki meni niin kuin pitää.

Marras 2023
A

Ari - Hiltunen Leo T:Mi

OULU
Vanhan hirsitalon savupiipun kunnostus / korvaus harkkopiipulla

Työ tehtiin hyvin ja kokonaisuus ymmärrettiin. Dokumentaatio oli asiallinen ja aikataulu piti.

Marras 2023
P

Pekka - RATYNI Oy

TAMMIJÄRVI


Valitut yritykset

Talojenmies Lahtinen

Hormin asennus hirsitaloon

"Erittäin mukava, joustava ja ammattitaitoinen tekijä. Suosittelemme lämpimästi!"
S
Soile
TAMPERE, Marras 2023

Rakennuspalvelu Reinikainen

Luotettavaa rakennuspalvelua 25 v kokemuksella. Teen kaikki alaan liittyvät työt niin ulkona kuin sisällä. Hoidan myös pienet hommat. Ota rohkeasti yhteyttä niin hoidetaan hommat kuntoon. Kauttani myös luotettavat sähkö ja putkiurakoitsijat.

Lue lisää

Kevyt-takan ja hormin asennus. Kattotikkaiden asennus.

"Erittäin suositeltava yrittäjä remontointiin. Alusta loppuun selkokielinen kommunikointi. Opasti tarvittavissa hankinnoissa ja huomiota vaativissa asioissa ehdotti toimintatapoja ja hyväksytti ne. Selkeät ilmoitukset työpäivien kestoista ja toimitti ..."Lue lisää
J
Jukka
LAHTI, Marras 2023
Rakennuspalvelu Reinikainen

Julkaistu 01. marras 2022, 14:16

Päivitetty 02. helmi 2024, 13:55

Saa tarjouksia päteviltä yrityksiltä

Kuvaile projektisi ja saa tarjouksia lähellä olevilta yrityksiltä - maksutta.

Aloita tästä