Aiotko lisätä turvallisuutta kotona tai mökillä?

Jos aiot lisätä kodin tai mökin turvallisuutta, hälytysjärjestelmä voi olla oikea valinta. Jos asennat myös sähköisen ovilukon, helpotat jokapäiväistä elämää sen lisäksi, että teet kodista turvallisemman.

  • Julkaise työilmoitus ilmaiseksi
  • Vastaanota ei-sitovia tarjouksia yrityksiltä
  • Valitse paras tarjous

Saa tarjouksia päteviltä yrityksiltä

Aiotko lisätä turvallisuutta kotona tai mökillä?

Jos aiot lisätä kodin tai mökin turvallisuutta, hälytysjärjestelmä voi olla oikea valinta. Jos asennat myös sähköisen ovilukon, helpotat jokapäiväistä elämää sen lisäksi, että teet kodista turvallisemman.

  • Julkaise työilmoitus ilmaiseksi
  • Vastaanota ei-sitovia tarjouksia yrityksiltä
  • Valitse paras tarjous

Mikä on hälytysjärjestelmä?

Hälytysjärjestelmäkoostuu erilaisista yksiköistä, jotka yhdessä varoittavat kodin epänormaaleista tapahtumista. Yleensä järjestelmä yhdistää valvonnan, anturit ja äänen kodin suojaamiseksi murroilta ja tulipalolta. On olemassa myös järjestelmiä, jotka varoittavat vesivuodoista tai kosteasta sisäilmasta.


Kannattaa ehkä asentaa hälytysjärjestelmä sekä kotiin että mökille, jotta saat paremman yleiskuvan ja mielenrauhan, kun olet töissä tai matkoilla, kun lapset ovat yksin kotona tai kun nukut.


Tämä on osa kodin hälytysjärjestelmää

Kun asennat hälytysjärjestelmän kotiisi, sinulla on useita vaihtoehtoja. Tyypillinen hälytysjärjestelmien pakettitarjous sisältää tukiaseman, ovi- ja ikkuna-anturit, jotka hälyttävät, jos ovi tai ikkuna avataan, liiketunnistimen ja valvontakameran. Voit valita, kuinka monta ja mitä yksiköitä tarvitset kotiisi.


Monet eri toimittajat tarjoavat hälytysjärjestelmiä, ja valinta voi olla vaikeaa. Kun valitset järjestelmää, sinun on mietittävä, haluatko sen tilauksen kera vai ilman, miten se yhdistetään ja kuinka se ilmoittaa. Lisäksi sinun on mietittävä, kuinka suuren hälytysjärjestelmän tarvitset ja mitkä komponentit tarvitset kotonasi.


Useimmat hälytysyritykset tarjoavat yleensä järjestelmiä, jotka sisältävät tilauksen. Toisin sanoen maksat kuukausimaksun järjestelmän toimimisesta. Tilauksen valinnan etuna on, että hälytysyritykselle ilmoitetaan välittömästi, jos jotain tapahtuu, sen lisäksi, että järjestelmää päivitetään aina ilman, että sinun tarvitsee tehdä mitään. Haittapuolena on, että se tulee kalliimmaksi ajan myötä kuin jos valitset hälytysjärjestelmän ilman tilausta.


Viime vuosina markkinoille on tullut myös useita erilaisia älykkäitä palveluita, ja näitä yhdistämällä voi olla tarpeetonta tehdä tilausta hälytysyritykseltä. Tosin on myös monia älylaitteita, jotka vaativat tilauksen toimiakseen.


Jos päätät valita oman älylaitteista koostuvan järjestelmän, se vaatii myös hieman enemmän tietoa ja aikaa sinulta perehtyäksesi järjestelmien toimintaan. Vaihtoehtoisesti voit pyytää tähän järjestelmäasentajan apua.

On mahdollista asentaa vain yksittäisiä komponentteja kytkemättä sitä järjestelmään. Tämä voi olla edullisempi vaihtoehto, ja se on ehkä erityisen merkityksellistä pienemmissä kodeissa. Jotkut palveluntarjoajat tarjoavat laitteita, jotka toimivat ilman tukiasemaa, mutta jotka voit kytkeä järjestelmään myöhemmin, jos näet sille tarvetta.

 

Hälytyspalvelujen FG-merkintä

Kun ostat kodin hälytys- tai turvapalveluja, sinun on tarkistettava, onko tuote FG-hyväksytty. Tämä tarkoittaa, että tuotteella on FG Skadeteknikkin vakuutushyväksyntä. FG-merkintä on laadun sinetti sen lisäksi, että voit saada alennuksen kotivakuutuksesta vakuutusyhtiöltäsi.



Kuinka paljon hälytysjärjestelmä maksaa?

Hälytysjärjestelmien hinta vaihtelee useiden tekijöiden mukaan. Riippuen järjestelmän koosta ja siitä, valitsetko järjestelmän tilauksen kera vai ilman, kokonaiskustannukset ovat 150–1500 euroa. Jos haluat vain murtohälyttimen tai hälytysyksikön, se maksaa 40–400 euroa.


Koko ja asentaminen

Hälytysjärjestelmän asentaminen maksaa yleensä noin 200 euroa. Jotkut yritykset toimittavat myös järjestelmiä, joihin sisältyy asennus. Jos haluat yksinkertaisemman hälytysjärjestelmän, on mahdollista asentaa se itse. Jos se taas on laajempi, on suositeltavaa hankkia apua asentajalta.


Jos sinulla on lemmikkejä, kannattaa valita talon niin sanottu kehäsuojaus, eli hälytys soi vain, jos ikkunat tai ovet avataan tai rikotaan. Vaihtoehtoisesti on olemassa useita hälytyksiä, jotka voidaan mukauttaa niin, että anturi jättää huomiotta pienemmät lemmikit.


Järjestelmän koko vaihtelee sen mukaan, kuinka suuren alueen aiot kattaa ja kuinka hyvän yleiskuvan haluat. Jos valitset kodin kehäsuojauksen, on tavallista asentaa magneettilukko kaikkiin kodin ikkunoihin ja oviin, joihin pääsee ulkopuolelta, ja mahdollisesti valita iskuanturitäydennys ruutuihin, jotka voivat rikkoutua.


Jos haluat suojata kotisi sisältä, infrapunaliiketunnistimet ovat tehokkaita. Lisäksi valvontakamerat voivat auttaa sinua pitämään kotiasi silmällä, kun olet poissa. Siten voit seurata mitä tahansa toimintaa sekä sisällä että kodin ulkopuolella. Tämä voi olla tehokas yhdistelmä liiketunnistimien kanssa. Jos hälytys soi, voit tarkistaa kamerat ennen kuin otat yhteyttä poliisiin.



Tämä voi nostaa hälytysjärjestelmien hintaa

  • Järjestelmän sisältämien laitteiden lukumäärä
  • Laitteiden laatu
  • Tilaus hälytysyritykseltä
  • Tukiasema


Palohälytin

Palohälyttimiä tarvitaan kaikissa kodeissa, ja niitä on oltava vähintään yksi kerrosta kohden. On suositeltavaa, että jokaisessa makuuhuoneessa on palovaroitin yhden tai useamman kodin yhteisiä tiloja kattavan lisäksi. Silloin voit olla varma, että ilmoitus tulee nopeasti, jos savua esiintyy. Palohälytin on kodin tärkein turvavaruste, ja on erittäin suositeltavaa, että käytössä on hyvä varoitusjärjestelmä.


Palovaroitinta valitessasi valittavana on pääasiassa kahta tyyppiä. Yleisin tyyppi, joka hallitsee edelleen norjalaisissa kodeissa, on valkoinen, pyöreä ioninen varoitin. Ioninen varoitin reagoi nopeimmin avotuleen, jota esiintyy usein palavissa ja herkästi syttyvissä esineissä, kuten kynttilän vieressä olevassa lautasliinassa.


Optinen palovaroitin puolestaan reagoi nopeimmin kyteviin tulipaloihin eli tulipaloihin, joita usein tapahtuu palavissa tekstiileissä ja huonekaluissa tai sähkölaitteissa ja -laitteistoissa. Siinä muodostuu nopeasti voimakas savu, joka leviää hitaasti, mutta voi olla erittäin myrkyllistä. Huoneistopalot alkavat yleensä kytevinä tulipaloina.


Useimmat hälytysyritykset suosittelevat optisia varoittimia ionisten sijaan, koska ne reagoivat yleensä nopeimmin erilaisissa testeissä. Kannattaa myös valita sarjaan kytketyt palohälyttimet, varsinkin jos asut isommassa talossa tai useassa kerroksessa. Tällöin kaikki hälytykset varoittavat sinua samanaikaisesti, jos savua on havaittu jossain päin kotia.


Jos palohälytin on kytketty hälytysjärjestelmääsi, hälytysyritys saa automaattisesti ilmoituksen, jos hälytys soi, joten sinun ei tarvitse soittaa palokunnalle itse.


Kuinka paljon palohälytin maksaa?

Palohälytin on yleensä suhteellisen edullinen ja maksaa 20–80 euroa riippuen siitä, valitsetko yksittäisen vai sarjaliitännän ja haluatko älykkäitä ominaisuuksia.


On olemassa monia hälytysjärjestelmiä, joihin voit liittää palovaroittimen. Jos esimerkiksi järjestelmäsi on yhdistetty sovellukseen, saat matkapuhelimeesi ilmoituksen, jos tulipalo on tapahtunut poissa ollessasi. Nämä palohälyttimet ovat hieman kalliimpia, mutta voivat olla hyvä sijoitus, jos matkustat paljon tai sinulla on lapsia, jotka ovat yksin kotona.


Palohälyttimet kestävät pitkään ja ne voivat olla elintärkeitä onnettomuuden sattuessa. Siksi on suositeltavaa sijoittaa kotonasi toimivaan hyvään varoitusjärjestelmään, jotta voit olla varma ilmoituksen saamisesta nopeasti, jos tulipalo syttyy tai savua kehittyy.



Sähköinen ovilukko

Jos haluat helpottaa arkea pitämättä kirjaa avaimista, sähköinen ovilukko voi olla oikea valinta. Sähköisen ovilukon avulla suoritat lukituksen joko koodilla, sormenjälkiskannerilla, kulkusirulla tai matkapuhelimella.


Jokainen kotitalouden jäsen voi saada oman koodinsa. Myös väliaikaisia koodeja voidaan luoda, jos putkimies tai kissanhoitaja tulee käymään. Sähköinen ovilukko on myös erittäin kätevä, jos vuokraat säännöllisesti kotia tai mökkiä, niin voit helposti luoda uuden koodin jokaiselle vierailulle.


Sähköisen ovilukon asennus

Sähköistä ovilukkoa asennettaessa on suositeltavaa hankkia apua lukkosepältä. Joissakin tapauksissa uusi lukko voidaan asentaa suoraan vanhaan, mutta usein on tehtävä pieniä säätöjä, jotta sähköinen ovilukko sopii paikalleen.


Minkä sähköisen ovilukon valitsen?

Valitessasi sähköisen ovilukon vaihtoehtoja on useita malleja ja versioita. Ensimmäinen mietittävä asia on, kuinka haluat suorittaa lukituksen – koodilla, sormenjälkiskannerilla, koodisirulla tai puhelimella.


On myös monia versioita, joissa on erilaisia lisätoimintoja. Sähköinen ovilukko on saatavilla mm. kameran kera, jotta näet, kuka on ovella, tai Bluetoothin kera, jotta voit suorittaa lukituksen matkapuhelimellasi. Jos valitset sähköisen ovilukon, jossa on Wi-Fi-yhteys, voit myös valvoa sovelluksen kautta sekä lisätä ja muuttaa koodeja, seurata, kenellä on pääsy ja ajoittaa koodit.


On olemassa myös sähköisiä ovilukkoja, jotka voit liittää kotisi hälytysjärjestelmään. Voit esimerkiksi päättää, että kun etuovi lukittuu, kotihälytys aktivoituu, ja kun palaat kotiin ja avaat oven, hälytys sammuu. Silloin sinulla on hieman vähemmän ajateltavaa, kun menet sisään ja ulos ovesta, eikä sinun tarvitse huolehtia siitä, unohditko aktivoida hälytyksen.


Kuinka paljon sähköinen ovilukkomaksaa?

Sähköisen ovilukon hinta on pääsääntöisesti 90–500 euroa, riippuen valitsemastasi laadusta ja siitä, kuinka edistyksellinen haluat sen olevan.


Mallit, jotka saavat parhaat pisteet toiminnallisuudesta ja käyttäjäystävällisyydestä, maksavat 250–400 euroa.











Julkaistu 21. huhti 2023, 12:31

Päivitetty 21. maalis 2024, 14:25