Aiotko laajentaa taloa ylöspäin?

Suunnitteletko laajentavasi taloa tai mökkiä ylöspäin? Riippumatta siitä, haluatko laajentaa taloa ylimääräisellä kerroksella tai vain nostaa kattoa: Remppatorista löydät ammattitaitoiset urakoitsijat, jotka voivat auttaa sinua sekä projektin suunnittelussa että toteutuksessa.

  • Julkaise työilmoitus ilmaiseksi
  • Vastaanota ei-sitovia tarjouksia yrityksiltä
  • Valitse paras tarjous

Saa tarjouksia päteviltä yrityksiltä

Aiotko laajentaa taloa ylöspäin?

Suunnitteletko laajentavasi taloa tai mökkiä ylöspäin? Riippumatta siitä, haluatko laajentaa taloa ylimääräisellä kerroksella tai vain nostaa kattoa: Remppatorista löydät ammattitaitoiset urakoitsijat, jotka voivat auttaa sinua sekä projektin suunnittelussa että toteutuksessa.

  • Julkaise työilmoitus ilmaiseksi
  • Vastaanota ei-sitovia tarjouksia yrityksiltä
  • Valitse paras tarjous

Mitä maksaa talon laajentaminen ylöspäin?

Ylöspäin laajentamisen kustannukset riippuvat siitä, mitä haluat tehdä, laajennuksen koosta, urakoitsijoiden määrästä ja työtunneista sekä siitä, millaisia materiaaleja ja ratkaisuja valitset. Ylöspäin laajennus maksaa yleensä enemmän kuin sivulle laajentaminen, koska usein on purettava olemassa oleva katto, jotta sen päälle voidaan rakentaa.


Ylöspäin laajentaminen maksaa keskimäärin 2500 - 3000 euroa neliömetriltä. On suositeltavaa neuvotella ammattilaisen kanssa siitä, sopii tarpeisiisi ja budjettiisi ennen projektin aloittamista.


Laajuus ja monimutkaisuus

Jos aiot laajentaa taloa ylöspäin, projektin laajuus ja monimutkaisuus riippuvat pitkälti laajennuksen koosta, sen rakentamistavasta ja siitä, onko olemassa olevaa rakennetta vahvistettava.


Talon laajentaminen ylöspäin on suuri ja kattava työ, joka edellyttää huolellista suunnittelua ja useiden eri alojen ammattilaisten osallistumista. Tämä vaikuttaa myös projektin kokonaishintaan.


Kun alat laajentaa taloa ylöspäin, usein kestää 6-12 kuukautta ennen kuin talo on täysin valmis. Muista, että suunnitteluvaihe hakemusprosesseineen, arkkitehtipiirustuksineen ja suunnitelmineen vie aikaa sen ajan lisäksi, joka kuluu laajennuksen rakentamiseen.


Jos aiot rakentaa uuden kerroksen tai korottaa talon kattoa, se on kalliimpi ja laajempi projekti kuin jos teet katon osittaisen korotuksen tai rakennat kattoerkkerin.


Jos aiot laajentaa vanhaa taloa ylöspäin, on mahdollista, että nykyistä rakennetta on vahvistettava ennen kuin voit rakentaa laajennuksen. Tämä voi pidentää projektin kestoa ja lisätä sen kustannuksia.


Ylöspäin laajennus edellyttää aina hakemusta, joten sinun on maksettava siitä, että kunta käsittelee rakennuslupahakemuksesi.


Urakoitsija

Kun laajennat taloa ylöspäin, on tärkeää käyttää päteviä ammattilaisia, jotta voit olla varma, että saat hyvän lopputuloksen ja että talon ylöspäin laajennus täyttää kaikki vaatimukset.


Ennen kuin aloitat talon ylöspäin laajentamisen, on tärkeää, että saat arkkitehdiltä apua piirustusten kanssa. Näin vältät tarpeettomat virheet ja kustannukset prosessin myöhemmässä vaiheessa.


Talon ylöspäin laajentamiseen tarvitaan puuseppä tai kirvesmies sekä sähköasentaja, katon tekijä ja peltiseppä.


Jos aiot tehdä laajennuksen tiili- tai betonitaloon, tarvitset muurarin. Jos haluat, että laajennusosa maalataan, tarvitset maalarin.


Jos rakennutat keittiön, kylpyhuoneen tai muun märkätilan laajennusosaan, tarvitset myös putkiasentajan putki- ja vesiasennuksiin. Jos lattiaan ja seiniin laitetaan laatat, tarvitset laatoittajan.


Seikat, jotka voivat nostaa projektisi hintaa

On olemassa useita tekijöitä, jotka vaikuttavat talon ylöspäin laajentamisen hintaan. Yleisiä hintoihin vaikuttavia tekijöitä ovat koko, materiaalivalinnat, ammattilaisten määrä ja työtunnit sekä se, tarvitsetko räätälöityjä ratkaisuja.


Laajennettaessa taloa ylöspäin on eri materiaalien välillä suuria hinta- ja laatuvaihteluita. Tämä koskee erityisesti kylpyhuone- ja keittiömateriaaleja, kuten laattoja, lämmityskaapeleita ja keittiöratkaisuja.


Olivatpa materiaalit ja ratkaisut millaisia tahansa, laadukkaiden materiaalien valinta on hyvä sijoitus. Tämä vähentää kalliin huollon tai uusimisen tarvetta tulevaisuudessa.


Materiaalien ja kalusteiden hankkimisessa voi olla suositeltavaa pyytää apua ammattilaiselta, sillä hän voi yleensä ostaa ne halvemmalla tavarantoimittajilta. Silloin voit olla varma, että saat kohtuuhintaisia vaihtoehtoja, jotka täyttävät kaikki laatuvaatimukset.


Jos aiot rakentaa keittiön, kylpyhuoneen tai muun huoneen, johon putket ja viemärit on asennettava laajennusosassa, sinun on varauduttava siihen, että putkiasennustyöt lisäävät projektin kustannuksia.Mitä tarkoittaa ylöspäin laajentaminen?

Ylöspäin laajentaminen tarkoittaa asunnon laajentamista korkeussuunnassa olemassa olevan talon päälle. Sivulle laajentaminen ja ylöspäin laajentaminen eroavat toisistaan siinä, että sivulaajennusosa sijoitetaan talon viereen eikä sen päälle, jolloin talon pohjapinta-ala laajenee.


On tavallista, että ylöspäin laajennus on ylimääräinen kerros, mutta voit myös nostaa katon kokonaan tai osittain tai muuttaa katon kulmaa. Ylöspäin laajennuksella voit lisätä talon hyötypinta-alaa laajentamatta lattiapinta-alaa.


Riippumatta siitä, millaisen ylöspäin laajennuksen aiot suorittaa, sinun on aina haettava lupa talon laajennukselle ennen kuin voit aloittaa rakentamisen. Tämä johtuu siitä, että ylöspäin laajentaminen merkitsee muutosta rakennuksen nykyiseen rakenteeseen.


Koska ylöspäin laajennus edellyttää korkeatasoista teknistä suunnittelua ja toteutusta, vastuullisen hakijan on haettava rakennuslupa. Useimmissa tapauksissa arkkitehti, urakoitsija tai rakennusliike ottaa tästä vastuun.


Jos kattoa joudutaan nostamaan, jotta matala parvi voidaan ottaa käyttöön, se katsotaan käyttötarkoituksen muutokseksi. Tähän on myös tehtävä lupahakemus. Jos ylöspäin laajennus johtaa talon julkisivun merkittäviin muutoksiin, sinun on lisäksi haettava julkisivumuutosta.
Laajentaminen uudella kerroksella

Jos haluat lisää tilaa taloon rakentamatta lisää tontille, voit laajentaa taloa lisäkerroksella.


Kerroslaajennuksella voit esimerkiksi saada uuden makuuhuoneen, parven, lisäkylpyhuoneen tai leikkihuoneen lapsille. Lisäksi saat paremmat näkymät ja aurinko-olosuhteet uuteen kerrokseen.


Ennen kuin aloitat uuden kerroksen suunnittelun, on tärkeää tarkistaa, kestääkö talosi lisäkuormituksen vai onko tukirakenteita vahvistettava.


Lisäksi kannattaa miettiä, mihin sijoitat huoneet uudessa kerroksessa. Jos haluat uuden keittiön tai kylpyhuoneen laajennusosaan, ne on sijoitettava alla sijaitsevan kerroksen keittiön tai kylvyn yläpuolelle. Se helpottaa putkiasentajan putkien asentamista, ja samalla vähennät kustannuksia.


Kun laajennat taloa ylöspäin, sinulla on monia vaihtoehtoja sen ulkoasun suhteen. Voit esimerkiksi rakentaa nykyaikaisen laajennuksen vanhaan taloon tai rakentaa tyyliin, jossa laajennuksesta tulee luonnollinen osa taloa. On suositeltavaa pyytää arkkitehdin apua ylöspäin laajennuksen piirustuksiin, jotta saat tarpeisiisi sopivia ratkaisuja, jotka on erityisesti sovitettu taloosi.


Jos haluat piirtää ylöspäin laajennuksen itse, sinun on silti pyydettävä arkkitehdin apua yksityiskohtaisten suunnitelmien laatimiseksi, jotta kaikki tehdään oikein, kun urakoitsijat aloittavat varsinaisen rakentamisen.Erilaiset ylöspäinlaajennustyypit

Jos haluat tilavamman talon rakentamatta lisäkerrosta, voit korottaa kattoa eri tavoin. Jos aiot korottaa kattoa tai laajentaa taloa ylöspäin, tämä voi olla hyvä tilaisuus toteuttaa myös muita remonttiprojekteja.


Katon korottaminen, katon osittainen korottaminen ja kattoerkkeri

Jos haluat suuremman kattokorkeuden tai jos talossa on matala parvi, jota haluat käyttää, voit korottaa talon kattoa. Katon korotuksessa nostetaan koko katto, sekä harja että korniisi. Nostamalla kattokorkeutta matalasta parvesta voi tulla talon uusi kerros, ja saat enemmän käyttökelpoista tilaa laajentamatta taloa.


Jos talossasi on viistokatto, voit myös saada korkeamman kattokorkeuden sisäpuolelle korottamalla kattoa osittain. Katon osittaisella korotuksella harjakorkeus pysyy samana, mutta katon toista tai molempia sivuja nostetaan, jolloin kattokulma muuttuu.


Jos haluat nostaa vain talon osan kattokorkeutta, voit rakentaa kattoerkkerin. Voit nostaa kattoa eri paikoissa niin, että saat useampia kattoerkkereitä, esimerkiksi talon aurinkoiselle puolelle tai yhden kummallekin puolelle.Vaihda katto, uusi ulkoverhous, jälkieristä

Jos aiot vaihtaa talon ulkoverhouksen, kannattaa ehkä samalla teettää muita töitä, kun ammattilaiset ja telineet ovat jo paikalla.


Yhtenäisen julkisivun saamiseksi laajentaessasi taloa ylöspäin, voit harkita talon nykyisen osan verhouksen vaihtamista.


Jos sinulla on vanha talo, olisi suositeltavaa vaihtaa katto samalla, kun teet laajennuksen. Jos aiot vaihtaa talosi katon tai ulkoverhouksen, sinun on myös syytä harkita jälkieristämistä.
Julkaistu 14. joulu 2022, 13:13

Päivitetty 21. maalis 2024, 12:13