Aiotko uudistaa julkisivun?

Aiotko uudistaa kotisi julkisivun? Aiotpa sitten maalata julkisivun tai suorittaa suuren julkisivumuutoksen, voit saada apua Rempppatorin osaavilta urakoitsijoilta. Julkaise työilmoitus tänään – täysin maksutta!

  • Julkaise työilmoitus ilmaiseksi
  • Vastaanota ei-sitovia tarjouksia yrityksiltä
  • Valitse paras tarjous

Saa tarjouksia päteviltä yrityksiltä

Aiotko uudistaa julkisivun?

Aiotko uudistaa kotisi julkisivun? Aiotpa sitten maalata julkisivun tai suorittaa suuren julkisivumuutoksen, voit saada apua Rempppatorin osaavilta urakoitsijoilta. Julkaise työilmoitus tänään – täysin maksutta!

  • Julkaise työilmoitus ilmaiseksi
  • Vastaanota ei-sitovia tarjouksia yrityksiltä
  • Valitse paras tarjous

Kuinka paljon julkisivun uusiminen maksaa?

Julkisivumuutosten hinta riippuu siitä, kuinka paljon muutettavaa on, mitä haluat muuttaa ja kuinka suuri talo on. Täydellinen julkisivuremontti maksaa noin 30 000 - 40 000 euroa. Tämä hinta sisältää projektit, kuten katon ja ulkoverhouksen uusimisen, uudet ikkunat ja ovet, lisäeristämisen ja pintakäsittelyn.


Osittaiset julkisivuprojektit ovat luonnollisesti edullisempia, ja ne maksavat yleensä 40 - 200 euroa seinäpinta-alan neliömetriä kohti. Tämä voi olla esimerkiksi julkisivupesua, ulkoverhouksen ja ikkunankarmien maalausta tai perustusmuurin uutta muurausta.


Laajuus ja monimutkaisuus

Julkisivuprojektin laajuus vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon haluat remontoida tai muuttaa. Jos koko julkisivu on peruskorjattava, se on laajempi projekti kuin julkisivun kunnostus tai julkisivuremontti.


Muita julkisivu-uudistuksen laajuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat kodin koko, kunto ja käytettävät materiaalit. Jos aiot vaihtaa ikkunat tai ovet, myös tämä laajentaa projektia.


Urakoitsijat

Kun aiot uusia julkisivun, kannattaa käyttää päteviä ammattilaisia. Riippuen siitä, minkä tyyppisen projektin aiot toteuttaa, tarvitset erilaisia urakoitsijoita.


Jos sinun on vaihdettava ulkoverhous, ovet tai ikkunat, tarvitset puusepän. Puuseppä voi auttaa myös julkisivun lisäeristämisessä, jos aiot tehdä sen samalla. Jos aiot eristää, korjata tai vaihtaa katon, tarvitset katontekijän.


Jos aiot rakentaa julkisivun alumiinista, kuparista tai muusta metallista, tarvitset peltisepän sovittamaan ja asentamaan sen. Peltiseppä voi myös korjata tai vaihtaa räystäskourut ja piiput.


Jos aiot maalata julkisivun, ikkunanpuitteet, portaat tai kaiteet, tarvitset maalarin. Jos haluat uudista julkisivuseinän haluat tehdä muutoksia perustusmuuriin, tarvitset muurarin.


Tämä voi nostaa julkisivuprojektin hintaa

Julkisivuremontin hinta vaihtelee useiden tekijöiden mukaan, mutta nämä ovat tyypillisiä hankkeen hintatekijöitä:


– Asunnon koko

– Materiaalit

– Arkkitehdin käyttö

– Hakuprosessit ja rakennusluvat

– Sähköjärjestelmän remontti

– Salaojitus talon ympärillä

– Katon, ikkunoiden tai ovien vaihto

– Lisäprojektit, kuten uusi parveke tai autotalliJulkisivumuutos

Jos haluat muuttaa kotisi julkisivua, se edellyttää yleensä lupahakemusta.

Hakemuksen vaativia julkisivumuutoksia ovat muun muassa pystysuoran ulkoverhouksen vaihtaminen vaakasuoraan, ikkunoiden tai ovien poistaminen tai lisääminen, katon korottaminen, uuden terassin rakentaminen tai muut elementit, jotka muuttavat julkisivun ulkonäköä.


Jos olet epävarma siitä, tarvitaanko suunnittelemaasi julkisivumuutokseen lupahakemus, voit kysyä ammattilaiselta, sillä hänellä on hyvä käsitys siitä, mitkä hankkeet vaativat hakemuksen.


Jotkut julkisivumuutokset eivät vaadi lupahakemusta, kuten julkisivun maalaaminen, ikkunoiden vaihtaminen tai poistaminen, jos talon tyyli ei muutu, ja katon vaihtaminen, kunhan kattokorkeus pysyy samana. Et tarvitse myöskään lupahakemusta, jos muutat koko julkisivun takaisin aiemmin hyväksyttyyn malliin.


Joissakin tapauksissa saatetaan kuitenkin vaatia lupahakemus asunnon julkisivun tai katon värin muuttamiseksi. Tämä koskee vain tiettyjä alueita, ja se sisällytetään kyseisen alueen sääntelysuunnitelmaan.


Julkisivuremontti

Jos aiot vain korjata tai parantaa olemassa olevaa julkisivua , siihen ei tarvita lupahakemusta, kunhan julkisivun sama ilme säilyy. Tämä voi olla vanhan ulkoverhouksen vaihtaminen, katon korjaaminen, perustusmuurin korjaaminen tai muu asunnon kunnossapitotyö.


Julkisivu kannattaa pitää kunnossa, sillä materiaalit kestävät kauemmin ja talo näyttää hienommalta. Julkisivun kunnossapitoon kuuluu muun muassa julkisivun pesu vuosittain, sekä ulkoverhouksen että ikkunoiden ja ovien pesu. Samalla kun peset julkisivua, on hyvä tarkastella talon ulkoverhousta ja perustusmuuria ja etsiä halkeamia tai muita vaurioita, jotka pitäisi korjata.Erilaiset julkisivun uudistustyypit

Kun haluat muuttaa tai uudistaa julkisivun, sinulla on monia vaihtoehtoja. Yksi tai useampi näistä projekteista voi olla tarpeen riippuen siitä, kuinka paljon haluat muuttaa ja missä kunnossa kotisi on.


Vaihda ulkoverhous

Jos kodissasi on vanhempi ulkoverhous, voi olla aika vaihtaa se. Merkkejä ulkoverhouksen lahosta ovat ensisijaisesti märät tai kosteat puuosat, mutta voit myös etsiä värimuutoksia tai halkeamia maalissa.


Jos useat ulkoverhouksen laudat ovat lahoja, koko ulkoverhous on vaihdettava, mutta jos lautoja on vain muutama, niiden vaihtaminen voi riittää.Uusien ikkunoiden ja ovien asentaminen

Ikkunat voivat olla suuri syyllinen kodin lämpöhäviöihin. Jos tunnet vetoa sisällä tai näet merkkejä kasteesta tai kondenssivedestä ikkunaruudun sisäpuolella, on aika vaihtaa ikkunat. Jos kotisi ikkunat ovat yli 20 vuotta vanhat, huomaat uusien ikkunoiden myötä suuren eron sekä mukavuudessa että energiakustannuksissa.


Jos sinulla on vanha ja kulunut ulko-ovi, myös se voi olla kypsä vaihdettavaksi. Valittavana on monia erilaisia ovia, jotka sekä estävät kylmyyden että pitävät murtovarkaat loitolla. Uutta ovea asennettaessa kannattaa miettiä, millaisia värejä haluat julkisivuun, pitääkö ovessa olla lasi ja millaista säätä se kestää.Eristys ja lisäeristys

Jos aiot vaihtaa kotisi ulkoverhouksen, on suositeltavaa lisäeristää samalla. Tämä pätee erityisesti, jos sinulla on vanhempi koti, jossa on vähän tai huono eristys. Lisäeristäminen ei myöskään ole niin kallista, jos ulkoverhous joudutaan joka tapauksessa purkamaan.


Jos kotisi on rakennettu 80-luvulla tai aiemmin, huomaat suuren eron uuden eristyksen ansiosta. Eristäminen alentaa sisäilman lämpötilaa sekä kesällä että talvella, minkä lisäksi sähkökustannukset ovat pienemmät.Katon korjaus tai asennus

Kun remontoit tai uusit julkisivua, kannattaa tutkia myös katon kunto. Vaikka katon uusiminen on vaativa työ, se lisää sekä kotisi käyttöikää että sen arvoa. Vanha katto voi pitkällä aikavälillä aiheuttaa useita ongelmia, kuten vesivuotoja tai kosteusvaurioita, ja vanhat kattotiilet voivat irrota ja aiheuttaa vaaratilanteita.


Kun katto huolletaan säännöllisesti, on helpompi seurata, milloin katto pitäisi vaihtaa, ja voit korjata tai vaihtaa yksittäisiä kattotiiliä, kun ne vaurioituvat. Jos kotisi katto on yli 30 vuotta vanha, sinun on syytä teettää katontekijällä katon kuntotarkastus.Maalaa julkisivu

Jos aiot maalata kotisi, on tärkeää, että se tehdään kunnolla. Maali on vaatteiden paras suoja tuulelta ja säältä, ja sillä on myös paljon sanottavaa kodin ulkonäöstä.


Ennen maalauksen aloittamista on tärkeää, että julkisivu puhdistetaan ja vanha maali raaputetaan pois. Tämä parantaa uuden maalin tarttuvuutta ja tekee siitä myös kestävämmän. Kodin maalaaminen itse on paljon työtä, ja voi olla hyvä ajatus palkata ammattitaitoinen urakoitsija työhön. Silloin saat taatusti hyvän lopputuloksen ja hienon julkisivun.Terassin, parvekkeen tai verannan rakentaminen

Suunnitteletko uuden terassin, parvekkeen tai verannan rakentamista kotiisi? Jos sinulla on tilaa, tämä on hyvä valinta kotiisi. Saat ylimääräisen huoneen sen lisäksi, että se voi nostaa kotisi arvoa. Kun rakennat terassia, parveketta tai verantaa, on hyvä miettiä, mihin aiot käyttää sitä, miten terassille pääsee ja millaiset ovat alueen aurinko-olosuhteet.


Muista, että parvekkeiden tai kuistien kaltaisiin lisäyksiin tarvitaan yleensä lupahakemus, koska niitä pidetään julkisivumuutoksina.  Jos käytät hankkeessa arkkitehtia tai urakoitsijaa, he voivat tehdä hakemuksen kunnalle puolestasi.Salaojitus talon ympärillä

Jos teet suuria julkisivuprojekteja tai maanrakennustöitä tontilla, kannattaa ehkä asentaa samalla uusi salaojitus kodin ympärille. Hyvä salaojitus estää kosteuden tunkeutumisen perustusmuuriin, ja on tärkeää, että se on kunnossa.


Uudessa salaojituksessa kaivetaan talon perustusmuurin ympärille ja asennetaan salaojaputket ja -levyt seinän sisäpuolelle. Jos mahdollista, on myös suositeltavaa suunnitella tontti siten, että pintavedet johdetaan poispäin talosta ja pensasaidasta.


Sisäänkäynnin uudet portaat

Jos aiot rakentaa portaat sisäänkäynnille, kannattaa tehdä se samaan aikaan, kun remontoit julkisivun. Portaiden uusimisessa on monia vaihtoehtoja. Voit mm. rakentaa portaat puusta, valaa portaat tai hankkia hienot liuske- tai muusta kivestä valmistetut portaat.


Kun rakennat uusia portaita sisäänkäyntiisi, mieti, mitä niiden on kestettävä, kuinka ne altistuvat säälle ja millaisen ilmeen haluat kotiisi. Portaiden koosta ja näkyvyydestä riippuen saatat joutua hakemaan rakennuslupaa.

Julkaistu 01. joulu 2022, 07:50

Päivitetty 21. maalis 2024, 14:06