Talo ja piha

Terassi/patio

Aiotko rakentaa terassin tai pation?

Suunnitteletko pation tai terassin rakentamista tai nykyisen remontointia? Riippumatta siitä, aiotko hankkia uuden pation puutarhaan vai vaihtaa vanhan terassilaudoituksen: Remppatorilta löydät ammattitaitoiset urakoitsijat, jotka voivat auttaa sinua sekä projektin suunnittelussa että toteutuksessa.

Hanki apua terassin tai pation rakentamiseen

Paljonko terassin tai pation rakentaminen maksaa?

Terassin tai pation rakennuskustannukset riippuvat terassin koosta, valitusta materiaalista ja tarvittavasta pohjatyöstä.


Tavallisesti terassin tai pation rakentaminen maksaa 1500 - 8000 euroa, mukaan lukien materiaalit ja työ.


Laajuus ja monimutkaisuus

Jos olet rakentamassa terassia tai patiota, projektin laajuus ja monimutkaisuus riippuvat pitkälti sen koosta ja siitä, kuinka paljon pohjatyötä on tehtävä etukäteen.


Yleensä ammattilainen käyttää noin päivän perustyöhön. Itse terassin tai pation rakentaminen voi kestää kahdesta kolmeen päivään. Jos sinun on myös rakennettava terassin katto tai portaat terassilta, voit odottaa siihen menevän enemmän aikaa.


Jos aiot remontoida terassin tai pation, laajuus ja hinta riippuvat siitä, kuinka paljon työtä on tehtävä ja millaista työtä tarvitaan.


Jos projektisi edellyttää hakemusta, sinun on myös maksettava siitä, että kunta käsittelee rakennuslupahakemuksesi. Sinun ei tarvitse tehdä hakemusta rakentaaksesi pation. Jos rakennat terassin, olet useissa tapauksissa myös vapautettu hakemusvelvollisuudesta, kunhan terassi täyttää oikeat vaatimukset.


Urakoitsija

Kun rakennat terassia tai patiota, on hyvä hankkia apua ammattitaitoisilta urakoitsijoilta. Silloin voit olla varma, että saat haluamasi tuloksen.


Pation tai terassin rakentamiseen tarvitaan yleensä puuseppä tai kirvesmies. Jos haluat myös terassin pohjakäsittelyn, sinun on palkattava maalari.


Seikat, jotka voivat nostaa projektisi hintaa

On olemassa monia tekijöitä, jotka vaikuttavat terassin tai pation kokonaishintaan. Yleisiä hintoihin vaikuttavia tekijöitä ovat koko, materiaalien ja pintakäsittelyn valinta sekä se, toteutetaanko lisäprojekteja.


Eri puulajien ja pintakäsittelyjen välillä on laatu- ja hintaeroja. Halusitpa minkälaisen terassilattian tahansa, laadukkaan ja kestävän materiaalin valinta on hyvä sijoitus. On olemassa myös huoltovapaita terassilautoja.


Jos pohjatyöt ovat vaativia ja alustan tasoittamiseen on käytettävä konetta, tämä lisää projektin kustannuksia.


Terassi tai patio

Jos haluat laajentaa tontin käyttöaluetta ulkona sijaitsevalla istumapaikalla, voit rakentaa terassin tai pation talon edustalle. Terassi yhdistää puutarhan taloon portailla. Patio on rakennettu suoraan maan päälle.


Kun aiot rakentaa terassin tai pation, voit valita useista eri materiaaleista. Tavallisinta on rakentaa terassi puusta. Tämä vaatii usein enemmän huoltoa kuin jos rakennat terassin muista materiaaleista, kuten kivestä, betonista, laatoista tai komposiitista.


Olipa kyseessä terassin tai pation rakentaminen, on tärkeää, että tontille luodaan hyvä, tontin pintaan mukautettu perustus. Lisäksi on tärkeää varmistaa, etteivät palkit ole suoraan maan päällä, vaan niiden alla on ilmaa, jotta vältyt kosteusvaurioilta. Käyttämällä ammattitaitoisia urakoitsijoita voit olla varma, että sekä perustus että terassi tehdään hyvin.


Terassille ei yleensä tarvitse hakea lupaa, kunhan terassi on enintään metrin korkuinen ja liitetty rakennukseen. Terassi ei myöskään saa työntyä yli neljän metrin päähän julkisivusta, ja sen on oltava vähintään metrin etäisyydellä naapuritontista.


Jos sinun on rakennettava kaiteet terassille, ne voivat olla enintään 1,2 metriä korkeat ilman hakemusta. Voit myös asentaa enintään 15 neliömetrin suuruisen terassikaton ilman rakennuslupaa.


Terassin tai pation hinta

Terassin tai pation kustannukset riippuvat koosta, materiaalivalinnoista, tarvittavasta pohjatyöstä ja siitä, tarvitseeko sinun tehdä lisähankkeita.


Terassin hinta on yleensä 1500 - 8000 euroa, mukaan lukien materiaalit ja työ. Koska terassin on kestettävä kaikenlaista säätä, on suositeltavaa valita laadukkaita materiaaleja.


Jos rakennat terassin puusta, painekyllästetty terassilauta on järkevin vaihtoehto. Ne vaativat kuitenkin enemmän huoltoa kuin muut materiaalit. Näin ollen voi ajan mittaan olla kannattavaa investoida laadukkaampaan materiaaliin.


Huoltovapaa terassi maksaa yleensä enemmän kuin materiaalit, jotka vaativat säännöllistä huoltoa. Voit kuitenkin säästää kustannuksia ajan myötä, sillä sinun ei tarvitse maksaa öljystä tai pohjakäsittelystä.


Jos haluat rakentaa terassin tai pation vaativalle alustalle, saatat joutua vuokraamaan koneen alueen tasoittamiseen. Tämä lisää projektisi hintaa. Sama pätee, jos tontillasi on routiva maaperä, jolloin sinun on kaivettava syvemmälle ja eristettävä maaperä ennen kuin voit rakentaa terassin.


Jos joudut hakemaan rakennuslupaa terassin tai pation rakentamista varten, sinun on varauduttava siihen, että hakuprosessi aiheuttaa lisäkustannuksia.

Patio

Jos haluat aurinkoterassin, voit rakentaa pation puutarhaan. Patio-sanaa käytetään terasseista, jotka ovat alle 0,5 metriä korkeita, eikä niiden tarvitse olla talon seinän vieressä. Patio rakennetaan suoraanmaan pinnalle.


Jos aiot rakentaa pation, se voidaan rakentaa monessa eri muodossa ja koossa ja useasta eri materiaalista. Yleisintä on rakentaa puupatio, mutta voit rakentaa myös kivipation tai betonipation.


Se, missä pation pitäisi sijaita, riippuu siitä, millaisista aurinko-olosuhteista pidät, millaisen näkymän haluat tontilta ja miten se sijaitsee naapureiden kannalta.


Kun aiot rakentaa pation nurmikolle, on tärkeää sovittaa hyvät perustukset tontille. Lisäksi on tärkeää varmistaa, etteivät palkit ole suoraan maan päällä, vaan niiden alla on ilmaa, jotta vältyt kosteusvaurioilta. Käyttämällä ammattitaitoisia urakoitsijoita voit olla varma, että sekä perustus että patio tehdään hyvin.


Patio ei yleensä tarvitse rakennuslupaa, kunhan asuinkunnassasi ei ole erityisiä rajoituksia.


Pation hinta

Pation hinta riippuu sen koosta, alustasta, jolle se rakennetaan, ja materiaaleista, joita haluat käyttää.


Pation hinta on tavallisesti 1500 - 8000 euroa sisältäen materiaalit ja työn. Koska pation on kestettävä kaikenlaista säätä, on suositeltavaa valita korkealaatuisia materiaaleja.


Jos aiot rakentaa puupation, järkevin vaihtoehto on painekyllästetty terassilauta. Se vaatii kuitenkin useammin huoltoa kuin muut materiaalit. Siksi voi olla hyvä investoida laadukkaampaan materiaaliin.


Yleensä huoltovapaa terassi maksaa enemmän kuin materiaalit, jotka vaativat säännöllistä huoltoa. Voit kuitenkin säästää kustannuksia ajan myötä, sillä sinun ei tarvitse maksaa öljystä tai pohjakäsittelystä.


Jos haluat rakentaa pationvaativalle alustalle, saatat joutua vuokraamaan koneen alueen tasoittamiseen. Silloin tarvitaan koneurakoitsija, mikä lisää projektin kustannuksia. Sama pätee, jos tontillasi on routiva maaperä, jolloin sinun on kaivettava syvemmälle ja eristettävä maaperä ennen kuin voit rakentaa pation.Muuntyyppiset terassi- ja patioprojektit

Kun rakennat terassin tai pation, tarvitset usein samanaikaisesti muitakin asioita, kuten terassin katon tai portaat. Jos sinulla on jo patio tai terassi, on tärkeää, että huolehdit säännöllisestä kunnossapidosta.Terassin katto, aita, kaiteet ja portaat.

Jos olet rakentamassa terassia tai patiota, haluat ehkä tehdä samanaikaisesti joitakin muita projekteja. Jos haluat suojaa voimakkaalta auringolta tai sateelta, voit rakentaa terassin tai katetun pation, esimerkiksi pergolan. Jos haluat suojata terassin tai pation tuulelta tai katseilta, voit rakentaa terassille tai patiolle aidan.

Jos terassilta tai patiolta on korkeuseroa ylös taloon tai alas puutarhaan, tarvitset portaat. Jos terassilta on jyrkkä pudotus, voit asentaa kaiteet.Terassin ja pation huolto ja kunnostus.

Jotta patio tai terassi kestäisi mahdollisimman pitkään, on tärkeää huoltaa lattia säännöllisesti. Terassi on suositeltavaa pestä joka vuosi, mieluiten keväällä. Silloin se kestää pidempään ja sinulla on mukava terassilattia kesäksi.


Jos sinulla on puupatio tai -terassi, se on käsiteltävä öljyllä tai pohjakäsittelyaineella noin kahden vuoden välein. Kuinka usein sinun pitäisi öljytä tai käsitellä, riippuu asuinpaikkasi sääolosuhteista ja siitä, kuinka paljon käytät terassia tai patiota. Jos haluat minimoida kunnossapidon, valitse huoltovapaat terassilaudat.


Julkaistu 04. marras 2022, 10:48

Päivitetty 02. helmi 2024, 13:57

Saa tarjouksia päteviltä yrityksiltä

Kuvaile projektisi ja saa tarjouksia lähellä olevilta yrityksiltä - maksutta.

Aloita tästä