Tarvitsetko arvion kodistasi?

Jos olet myymässä kotiasi, jälleenrahoittamassa asuntolainaa tai haluat tietää, minkä arvoinen kotisi on, tarvitset arvion. Julkaise työsi Remppatorilla ja pyydä tarjouksia päteviltä rakennusalan asiantuntijoilta – täysin maksutta!

  • Julkaise työilmoitus ilmaiseksi
  • Vastaanota ei-sitovia tarjouksia yrityksiltä
  • Valitse paras tarjous

Saa tarjouksia päteviltä yrityksiltä

Tarvitsetko arvion kodistasi?

Jos olet myymässä kotiasi, jälleenrahoittamassa asuntolainaa tai haluat tietää, minkä arvoinen kotisi on, tarvitset arvion. Julkaise työsi Remppatorilla ja pyydä tarjouksia päteviltä rakennusalan asiantuntijoilta – täysin maksutta!

  • Julkaise työilmoitus ilmaiseksi
  • Vastaanota ei-sitovia tarjouksia yrityksiltä
  • Valitse paras tarjous

Mikä on arviointi ja mitä arviointityyppejä on olemassa?

Olitpa sitten myymässä kotiasi tai jälleenrahoittamassa asuntolainaa, tarvitset arvion kodistasi. Arvio on kiinteistön arvonmääritys, jonka suorittaa joko kiinteistönvälittäjä tai rakennusalan ammattilainen.


Hinta lasketaan kiinteistön tason, kunnon, koon ja sijainnin mukaan. Yleensä kiinteistöä arvioitaessa otetaan huomioon myös alueen kysyntä ja suosio.


Milloin tarvitset kiinteistön arviointia?

Kiinteistön arviointi voi olla tarpeen muutenkin kuin vain silloin, kun myyt kotiasi. Jos jälleenrahoitat lainaa pankin kanssa, pankki vaatii yleensä kiinteistön arvonmääritystä. Sähköinen arviointi, jonka saat välittäjältä, riittää.


Kiinteistön arvonmääritys voi olla aiheellista myös perintötilanteessa tai jos joku on tarkoitus ostaa ulos kiinteistöstä. Jos talolle on aiheutunut vahinkoa, vakuutusyhtiö tarvitsee yleensä myös arvion kiinteistöstä vakuutuskorvausta varten.


Erityyppiset arviot

Riippuen siitä, mihin tarkoitukseen tarvitset kiinteistösi arviointia, myös tarvitsemasi arvioinnin tyyppi vaihtelee.


Sähköinen arviointi

Yksinkertaisin kiinteistön arvonmääritys on sähköinen arviointi. Tämä on kiinteistönvälittäjien standardi kiinteistön arvioinnissa, ja sitä pidetään vähimmäisvaatimuksena kiinteistön myynnille. Sähköinen arviointi on yksinkertainen arviointi, joka perustuu suurelta osin hintatilastoihin, sijaintiin, kokoon ja kiinteistön tasoon, eikä siinä oteta juurikaan huomioon kiinteistön kuntoa ja teknisiä yksityiskohtia. Se jättää vain vähän tilaa välittäjän harkinnalle, joten se on objektiivisempi arvio kiinteistöstä.


Sähköinen arviointi ei siis välttämättä vastaa hintapyyntöä, mutta se voi silti antaa hyvän käsityksen siitä, mitä on odotettavissa, jos kauppa tehdään.


Jos tarvitset arvion asuntolainasi jälleenrahoitusta varten tai haluat arvion kotisi arvosta, sähköinen arviointi on edullinen valinta. Jos olet myymässä kotiasi tai haluat muista syistä perusteellisemman arvion, on suositeltavaa laatia kuntoselvitys.


Arvonmääritys

Arvonmääritys perustuu samoihin periaatteisiin kuin sähköinen arviointi, mutta sitä täydennetään kiinteistön teknisellä tarkastuksella. Arvonmäärityksen avulla saat tarkemman arvion kiinteistön arvosta, sillä siinä otetaan huomioon sen kunto, suosio ja markkina-arvo.


Arvonmäärityksen yhteydessä kiinteistölle määritetään myös tekninen arvo. Tekninen arvo on hinta-arvio siitä, mitä vastaavanlaisen talon rakentaminen maksaisi nykyään, kun siitä vähennetään kuluminen, vauriot ja materiaalistandardit.


Arvonmäärityksen suorittaa yleensä rakennusalan asiantuntija, ja siitä voi olla hyötyä perintöasioissa tai jaettaessa kiinteistöä avioeron yhteydessä.


Kuntoselvitys

Kuntoselvitys on kiinteistön perusteellisin tarkastelu, ja sitä suositellaan myytäessä. Kuntoselvityksessä rakennusalan asiantuntija arvioi koko kiinteistön kunnon ottaen huomioon mahdolliset vauriot ja parannustarpeet.


Jos harkitset kiinteistön ostamista, on myös hyvä tutustua kuntoselvitykseen, koska se kertoo suurelta osin, mitä voit odottaa, jos ostat.


Kun rakennusasiantuntija tekee kuntoselvityksen, hän mittaa kosteuden, tarkistaa katon ja julkisivun, etsii vesivahinkoja jne. Kuntoselvityksen tarkoituksena on tunnistaa kiinteistössä olevat viat tai puutteet, jotta myyjä ei joudu vastuuseen havaitsemattomista vioista myynnin jälkeen tai jotta ostaja ei joudu kohtaamaan ikävään yllätystä oston jälkeen.


On tärkeää, että kuntoselvitys tehdään perusteellisesti, joten on hyvä idea käyttää ammattilaisia, saadaksesi varmasti hyvän selvityksen.


Mikä on asunnon arvioinnin hinta?

Asuntoarvion kustannukset vaihtelevat sen mukaan, minkä tyyppistä arviota tarvitset ja käytätkö rakennusasiantuntijaa vai kiinteistönvälittäjää. Yleensä hinta alkaa noin 150 eurosta, mutta isomman omakotitalon selvityksen hinta olla enemmän.


Hinta vaihtelee sen mukaan, millaista arviointia etsit, ja on hyvä ymmärtää tarpeesi ennen kuin palkkaat jonkun.


Edullisin vaihtoehto on arvonmääritys tai sähköinen arviointi. Hinta alkaa yleensä noin 150 eurosta, mutta se riippuu kiinteistön koosta ja sijainnista.


Kuntoselvityksen hinta on korkeampi kuin arvonmäärityksen hinta, koska se on perusteellisempi ja sen tekeminen kestää kauemmin. Yleensä kuntoselvityksen hinta alkaa 700 eurosta pienemmissä asunnoissa, kun taas suuremmissa kiinteistöissä se voi nousta nopeasti 1000–3500 euroon.


Voi olla mahdollista saada maksuton arvio kiinteistöstä, mutta huomioi, ettei sitä voida pitää täydellisenä sähköisenä arviona. Tätä tarjousta voi kuitenkin olla syytä harkita, jos haluat karkean arvion kiinteistön arvosta. Usein kiinteistönvälittäjä tarjoaa ilmaisen arvion, jos se voi varmistaa yritykselle mahdollisuuden myydä kiinteistösi. Siksi sinun on oltava tietoinen ehdoista ja velvoitteista, jos hyväksyt ilmaisen arvion.

Mikä vaikuttaa kiinteistön arvonmäärityksen hintaan?

Se, kuinka paljon kiinteistön arviointi maksaa, riippuu useista tekijöistä. Ensinnäkin talon koolla on merkitystä, sillä luonnollisesti suuren omakotitalon tarkistaminen kestää kauemmin kuin pienen yhden makuuhuoneen asunnon.


Myös kodin sijainti vaikuttaa kustannuksiin. Jos rakennusalan ammattilainen joutuu ajamaan pitkän matkan päästäkseen kiinteistölle, saatat joutua maksamaan tästä. Tämä on erityisen tärkeää, jos haluat arvion mökistä tai kaukana kaupungin keskustasta sijaitsevasta kiinteistöstä.


Koska rakennusammattilaiset veloittavat usein tuntiperusteisesti, on hyvä saada mahdollisimman paljon tietoa valmiiksi ennen katselmusta. Jos sinulla on asiakirjat ja paperityöt valmiina ja kunnossa arviointia varten, arvioijan ei tarvitse käyttää aikaa näiden asiakirjojen keräämiseen itse. Tällaisia ovat esimerkiksi todisteet tehdyistä kunnostustöistä, ostosopimus ja todisteet vakuutuksista.


Välittäjä ja rakennusalan ammattilainen

Kun teetät kiinteistösi arvion, voit käyttää apuna joko kiinteistönvälittäjää tai rakennusammattilaista. Ensin mainittu tekee vain yksinkertaisia arviointeja, kuten sähköisen arvioinnin, ja jos olet myymässä kotiasi, sinun on otettava mukaan myös rakennusasiantuntija.


Rakennusarvioija ei ole suojattu ammattinimike, joten on hyvä tarkistaa, että henkilöllä, jonka palkkaat suorittamaan arvioinnin, on tarvittava pätevyys. On eduksi, jos rakennusasiantuntijalla on paljon kokemusta asuntomarkkinoilta ja lisäksi hänellä on asianmukainen rakennustekniikan koulutus.


On olemassa erilaisia sertifikaatteja, joilla varmistetaan, että rakennusasiantuntijalla on asianmukaiset taidot, mutta on silti hyvä tehdä tutkimusta etukäteen. Tämä johtuu siitä, että voi tulla kalliiksi, jos käytät rakennusasiantuntijaa, jolla ei ole tarvittavaa asiantuntemusta ja joka jättää huomiotta tärkeitä vikoja tai puutteita, joista voit joutua myöhemmin vastuuseen.









Julkaistu 26. huhti 2023, 11:14

Päivitetty 21. maalis 2024, 14:26